Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 18 de de febrer del 2014 | 14:56
Opinió · Política
Marta Alòs
Escriptora

La factura de la llum

A casa meva em van ensenyar que havia de tancar el llum cada vegada que sortís d'una habitació, un manament que he practicat fil per randa durant tots els dies de la meva vida. No obstant això, no he pogut evitar que el cor se'm dispari cada vegada que m'arriba el rebut de la llum.

Aquest mes 200 euros de l'ala, i això que la calefacció és de gas. He tractat de fer un repàs exhaustiu del consum per veure d'on prové tanta despesa elèctrica. En una llibreta he creuat una ratlla de dalt a baix. A la dreta he anat llistant tots els aparells que funcionen amb endoll i a l'esquerra tots els mecanismes que poso al servei de l'estalvi energètic.

Rentadora / mai utilitzo assecadora ni el màxim de centrifugat.
Rentavaixelles / només els caps de setmana.
Forn / només caps de setmana.
Televisió, ordinador, despertador electrònic / sí però per les nits apagot els pilots de senyalització, inclòs el sistema wifi.

D'on surten, doncs, els 200 euros de despesa? Finalment vaig arribar a la conclusió que era impossible arribar a una conclusió que m'arribés a clarificar el per què de tot plegat. Davant les companyies elèctriques ho tenia tot perdut i millor seria que em donés per vençuda. Mai no arribaré a saber com facturen i, per tant, estic --estem-- a les seves mans si és que, esclar, no volem tornar al segle de l'espelma.
Les companyies guanyen i el consumidor seguirà pagant l'electricitat a preu d'or"
El sistema tarifari elèctric és més complicat que un sudoku de cinquè nivell i encara serà més difícil d'aquí a poc temps quan s'imposin els nous comptadors intel·ligents. Aleshores la indefensió dels consumidors serà il·limitada. L'1 d'abril amb l'entrada en vigor de la nova reforma del sistema tarifari elèctric la factura experimentarà canvis de preu cada hora, segons què marqui el mercat, per aquells que disposin de comptadors intel·ligents.

Uns comptadors que, segons els experts, no reportaran cap benefici als consumidors i, en canvi, molts beneficis a les companyies elèctriques atès que els hi aportarà informació dels propis consumidors com per exemple, els seus horaris familiars, quan s'aixequen i quan se'n van a dormir, si dinen a casa, quins electrodomèstics utilitzen i fins i tot si tenen moltes plantes decoratives.

Sense oblidar, és clar, que els nous comptadors generaran més atur perquè ja no seran necessaris els operaris que ara fan les lectures. És a dir, dat i debatut, les companyies guanyen i el consumidor seguirà pagant l'electricitat a preu d'or, encara que tot es faci mecanitzat i sense gairebé personal. I com sempre, jo seguiré sense saber com carai he gastat 200 euros de llum.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marta Alòs
Marta Alòs
Escriptora
Opinió · Política
Això no és un polític
Opinió ·
Temps de lectura
Opinió ·
PP, PSOE i el gihadisme
Opinió ·
La Marató, més enllà de l'èxit
Opinió · Política
La pell de la democràcia
Opinió · Política
El cas Pujol
Opinió · Política
Un 'book' reial
Indica publicitat