Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 7 de d'abril del 2015 | 17:29
Opinió
Marta Alòs
Escriptora

Temps de lectura

Aquests dies de Setmana Santa els he aprofitat per rellegir. Quan ja es comença a tenir una edat en que tens la certesa que no podràs llegir tot el que t'agradaria, és positiu aprofundir en allò que un dia, la seva lectura, et va impactar. I potser per això vaig triar les Memòries d'en Francesc Cambó i les Memòries d'en Maurici Serrahima.

De les memòries, biografies i autobiografies se n'aprèn molt, més que res perquè llegeixes els errors i els encerts de gent, de persones que ens han precedit i que t'expliquen per on s'ha de caminar per no ensopegar amb la mateixa pedra.

Llegint Cambó, te n'adones de com la història es repeteix una i una altra vegada. El Tancament de Caixes, per exemple, el pacte i la confiança dipositada en el general Polavieja, en demostra com n'és de complicat, per no dir impossible, negociar o, simplement, intentar dialogar amb el govern espanyol.
Serrahima, Romeva, Sunyer o Vila d'Abadal estarien entusiasmats amb el moment que Catalunya està vivint"
Tant és que aquest sigui republicà, monàrquic, de dretes com d'esquerres. Tots estan tallats pel mateix patró. I te n'adones com certs personatges es van repetint. El líder del partit Podemos, Pablo Iglesias, és un calc d'aquell Alejandro Lerroux que durant tants anys va amargar la vida als catalans.

I les Memòries d'un dels fundadors d'Unió Democràtica de Catalunya, Maurici Serrahima, un dels signants d'aquell Manifest Fundacional, publicat a El Matí el 7 de novembre de 1931, on es declarava que exigia a Espanya la reconeixença per a Catalunya de la seva personalitat nacional, en una autonomia plena i absoluta, dins d'una Confederació Ibèrica lliurement pactada.

Llegint les Memòries d'en Serrahima te n'adones que ell, juntament amb els seus companys com Pau Romeva, Ramon Sunyer o Lluis Vila d'Abadal, estarien entusiasmats amb el moment que Catalunya està vivint.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marta Alòs
Marta Alòs
Escriptora
Opinió · Política
Això no és un polític
Opinió ·
PP, PSOE i el gihadisme
Opinió ·
La Marató, més enllà de l'èxit
Opinió · Política
La pell de la democràcia
Opinió · Política
El cas Pujol
Opinió · Política
Un 'book' reial
Opinió · Política
Els bascos, amics?
Indica publicitat