Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 17 de de juny del 2013 | 18:45
Opinió
Joan Rusiñol
Periodista (@joanrusinol)

El nostre pont aeri generacional

Dies enrere la premsa va publicar una fotografia d'una nova reunió del Foro Puente Aéreo, format bàsicament per empresaris de Madrid i Barcelona però també amb la presència d'algun polític català i, sí, del president del Barça. No cal dir que és un col·lectiu ben poc entusiasta de l'estat propi. És, però, la instantània d'un poder antic que s'evapora. Poc després de llegir la notícia d'aquesta reunió vaig agafar un avió Brussel·les-Barcelona. Per atzar, vaig veure com un altre passatger s'aixecava per agafar la bossa i en treia un llibre per aprofitar bé el temps de vol.

Era Catalunya Last Call: Propostes per tornar a fer enlairar el país, de David Boronat i Salvador Garcia Ruiz.

Tot i sortir menys als grans mitjans de comunicació, hi ha molts catalans que saben que l'economia del país ja no funciona amb el patró de sempre, el que enfilava el camí de Barajas. Les elits extractives, la tribuna del Bernabéu, els negocis de saló encatifat i piano de fons a l'ombra d'un ministeri ja no funcionen. És un model que desapareix al mateix temps que les institucions espanyoles que van liderar la Transició ─de la monarquia a la justícia, passant pel bipartidisme─ han col·lapsat.
Les estructures clàssiques de poder cada cop ho són menys, de poderoses"
Les noves generacions de petits empresaris, de joves amb projectes que es guanyen les garrofes on faci falta, saben que el futur no transita pel Puente Aéreo. És més, el seu present ja passa per agafar amb normalitat avions a Boston, a Frankfurt, a Bombai o Sao Paulo. És el nou pont aeri. On hi hagi oportunitats.

De fet, molts d'ells saben que les coses els serien més fàcils amb un estat que no els anés a la contra. Amb un estat propi. Per això la consulta és inajornable, perquè (també) és la millor manera d'ajudar l'economia productiva del país.

Alguns encara es resisteixen a assumir que aquest procés ha nascut de baix a dalt. Que vola lliure. I la realitat és que les estructures clàssiques de poder cada cop ho són menys, de poderoses.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Joan Rusiñol
Indica publicitat