Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 2 de de setembre del 2013 | 16:23
Opinió
Joan Rusiñol
Periodista (@joanrusinol)

Comença el curs decisiu

És inèdit, aquest començament de curs. Catalunya viu una segona Transició: la primera tenia com a objectiu assolir la democràcia; la d'ara, arribar a l'estat propi. Hi ha neguit i il·lusió a l'ambient. Però també la indignació necessària per tantes injustícies que ens toquen de prop i que serveix de motor per dir 'prou'. El període polític que encetem, de setembre a juny del 2014, serà decisiu. Apuntem 3 moviments clau en els propers mesos.

1.- La mobilització dels catalans al món. Probablement a cap altre país del món occidental hi ha ara mateix el grau d'agitació i debat que a Catalunya. Alguns dels líders polítics ─parlamentaris o no─ omplen places i teatres.

En aquest context, és significativa la mostra d'implicació nacional sense precedents de centenars de catalans d'arreu del món que han enviat un missatge independentista a les respectives societats d'acollida. Que ningú s'equivoqui: aquestes Vies Catalanes no són la flor d'un dia sinó fruit d'un treball constant de les assemblees de l'ANC a l'exterior, que es mantindrà.
Tenim una nova oportunitat de dir al món que els catalans volem votar el nostre futur. I que ho farem, agradi o no fora"
2.- Data i pregunta. Després de la Via Catalana a la Diada, el Govern ─que ja ha reservat una partida pressupostària per fer la consulta─ haurà de fer passos. Caldrà que, des del Parlament, els partits sobiranistes responguin dues preguntes: el 'com' es farà el referèndum, quina de les vies plantejades pel Consell Assessor per a la Transició Nacional s'escull; i quin dia es vota i a quina pregunta ─clara─ es respon.

3.- L'unitat política. Per arribar a bon port, aquest curs polític necessitarà d'altes dosis de pedagogia, paciència i generositat. Caldrà acompassar el pas de les forces que defensen el dret a decidir per fer pinya a Madrid, pressió a les cancelleries internacionals i --sobretot-- per situar el debat nacional a l'agenda de les eleccions europees de la primavera que ve. Tenim, en aquests comicis, una nova oportunitat de dir al món que els catalans i les catalanes volem votar el nostre futur. I que ho farem, agradi o no fora.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Joan Rusiñol
Indica publicitat