Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 3 de de juny del 2013 | 17:07
Opinió
Joan Rusiñol
Periodista (@joanrusinol)

Es busquen ambaixadors

Des del començament de la crisi, es calcula que prop de 50.000 catalans han emigrat. Molts d'ells ja no tornaran. Alguns dels que trobaran feina en altres països són persones qualificades que s'han llicenciat o doctorat en universitats públiques catalanes.

A ells, de forma especial, els hem de demanar que, en aquest moment decisiu, siguin ambaixadors per explicar el món perquè Catalunya vol ser un nou Estat d'Europa.

És obvi que els que fan les maletes i marxen per aconseguir un futur millor fora tenen una altra prioritat. Establir-se en un indret nou no és fàcil; fer-s'hi un lloc vol temps; millorar el coneixement de la llengua d'acollida demana dedicació... A més, molts emigren forçats, sense ganes. És comprensible, doncs, que alguns estiguin molestos amb un país ─el seu─ i amb uns governantants que no els donen les oportunitats que voldrien. Tot això és legítim.
Els qui se'n van són un gran actiu per a la Catalunya del futur. El nou país ha d'aconseguir que un dia puguin tornar"
No obstant, és bo no oblidar mai que, durant anys, els diners de molts contribuents catalans han servit per edificar un sòlid sistema educatiu públic i concertat a Catalunya. És aquesta escola catalana, que pivota sobre la immersió lingüística, i que el PP vol destruir.

És el teixit universitari que resisteix com pot les tisorades obligades per un govern, l'espanyol, que ofega financeramernt els catalans, que no paga els deutes i que engreixa cada any el dèficit fiscal. Per això els que, amb seu esforç i coratge, aconsegueixin sortir-se'n a l'estranger seria bo que expliquessin al món la realitat del país que els ha ajudat i que ara ho passa malament.

A Europa encara a vegades el procés sobiranista costa d'entendre, sobretot quan es planteja des d'un punt de vista econòmic. La nova emigració té l'oportunitat de ser ambaixadora de l'estat que està a punt de néixer. Ens calen persones que en xinès, anglès, castellà, francès... expliquin les causes reals que mouen tot un poble, incloses les dificultats financeres que suposa avui seguir formant part de l'estat espanyol. Els qui se'n van són un gran actiu per a la Catalunya del futur. I una de les obligacions del nou país ha de ser aconseguir que un dia puguin tornar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Joan Rusiñol
Indica publicitat