Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 14 de d'octubre del 2009 | 13:49
Entrevista · Política
Gerard Pruna

Em sembla una actitud intel·ligent que Esquerra respecti el resultat de les urnes

Barcelona · El president del grup municipal de CiU a Barcelona i candidat a l'alcaldia de la ciutat en les properes eleccions previstes per l'any 2011, Xavier Trias, veu amb optimisme com, per primera vegada en trenta anys, les enquestes els situen per davant dels socialistes. I es veu capaç d'aprofitar el seu darrer tren per aconseguir l'alcaldia de Barcelona.


Les properes eleccions a l'alcaldia de Barcelona s'han convertit en un o ara o mai per a Xavier Trias?
Doncs sí. Crec que són unes eleccions que guanyarem i que són el resultat del treball de molts anys. Ara es dona una ocasió única que, si es desaprofita, serà només responsabilitat meva. Sóc molt conscient del que ens juguem. Si no guanyo no em tornaré a presentar.

S'hi veuen més a prop que altres vegades?
Crec que ho tenim francament bé. Mai, en trenta anys, una enquesta dels mitjans de comunicació ens havia donat per guanyadors. Estem en una situació molt favorable, és veritat que queda un any i mig, i el que hem de fer és pencar molt i deixar de banda les eufòries per intentar guanyar-les.

Si no guanyo no em tornaré a presentar
Hi ha qui pensa que els hi estan posant en safata...
Jo també. Tot i que primer hi ha un mèrit nostre que és la constància. Mai a la història CiU havien fet una aposta tan clara per una persona fent que repeteixi fins guanyar. El segon mèrit és que tinc un equip de gent que penca molt. Però si un alcalde ho fa be és difícil que no guanyi, i és veritat que ho estan fent molt malament. 



Portabella va fer una declaracions en què deia que respectaria la llista més votada, hi confia?
Ja era hora. Jo sí que hi confio. Crec que és bo per l'Ajuntament de Barcelona que, al contrari del que fan a la Generalitat on sempre donen suport a la llista menys votada, Esquerra respecti el resultat de les urnes. Em sembla una actitud intel·ligent.

Preferiria que les eleccions municipals fossin abans que les catalanes?
No es pot escollir. Crec que tindré una gran sort perquè l'Artur Mas guanyarà les eleccions i, sincerament, crec que m'aprofitaré d'una onada favorable a CiU després de les eleccions catalanes.

Quan encara queda un any i mig per les eleccions, és arriscat començar a fer campanya?
Jo sempre dic que la campanya comença el dia després de les eleccions. Ningú es pot creure que les eleccions es guanyen a l'últim mes. Nosaltres, des de fa molt de temps, estem treballant per guanyar.

Crec que m'aprofitaré d'una onada favorable a CiU després que Mas guanyi les eleccions

Però la campanya Despertem Barcelona sí que desprèn un cert aire a esbós de programa electoral...

No diré pas que no. Les cent propostes són propostes que nosaltres plantegem als ciutadans. Són cent idees que posem a l'abast de la gent perquè hi puguin dir la seva. No és veritat que això no ho farem servir el dia de demà per fer el programa electoral, però el que pretenem és obrir la possibilitat de què la gent hi digui la seva sobre com li agradaria que es fessin les coses.

Precisament una d'aquestes propostes parla d'incorporar professionals de reconegut prestigi a l'equip de govern. Pensa en algú en concret?
Sí. Penso en persones però no les diré fins a l'últim moment. Primer perquè els podria perjudicar, i segon perquè encara no he parlat amb ells i seria, fins i tot, ridícul. L'únic que dic és que nosaltres, per gestionar aquesta ciutat, no hem de buscar només la gent de partit, sinó que hem de buscar els millors. 


Hem comprovat que això d'anar al notari és un mal resultat

Manté la seva idea de mantenir els regidors del partit guanyador a cada districte?
Nosaltres, a nivell de districte, no farem el que s'ha fet fins ara. Si en un districte guanyen els socialistes,  no hi posaré un regidor executiu de CiU sinó que hi posaré una persona que sigui capaç de tirar el districte endavant, i que tingui una gran fidelitat amb l'Ajuntament. Estic convençut que podrem trobar aquestes persones.

s una aposta valenta, però tenint en compte que aconseguir la majoria a Barcelona és molt complicat i que cal estar pendent dels suports, la possibilitat d'aplicar, per exemple, Despertem Barcelona, no dificulta les mesures plantejades?
Una cosa són les mesures amb què tu et presentes, i l'altra cosa és el programa de govern que has d'acordar amb la gent amb qui pactis. El que sí que farem és un govern fort i, un cop haguem pactat el programa de Govern, l'aplicarem des de la lleialtat mútua dels que estem governant. El que no pot pasar és que cadascú vagi pel seu cantó, com ara. No farem el ridícul.

Tenen alguna preferència a l'hora de formar govern?
No. Nosaltres sempre governarem amb els millors. La gent sap la nostra ideologia que va des del centre dreta al centre esquerra amb una clara posició nacionalista. A partir d'aquestes premisses, qui es vulgui apropar a nosaltres ja sap el que podem fer i on podem anar.

Per tant, no descarten ningú?
Jo sempre dic que no descarto mai ningú. Però no faré cap cosa estranya, com dir que amb aquest o amb l'altre no hi aniré mai. Hem de veure si podem governar en minoria i sinó, haurem de buscar les majories per fer-la.

La gent no entendria que Xavier Trias fos l'alcalde i governés amb els mateixos que ho han fet fins ara

Per tant no aniran al notari...
Jo no aniré al notari per ningú. Hem comprovat que això d'anar al notari és un mal resultat.

Però per fer pactes és necessari compartir uns eixos bàsics dins dels programes. Seria comprensible un pacte puntual amb un PP que ara mateix manté un recurs contra l'Estatut, un dels pilars, per cert, del programa de CiU?
Primer de tot cal remarcar que són unes eleccions municipals, no autonòmiques. Tothom vol acabar explicant que governarem amb el PP i això és el que ens va portar al notari. La manera de governar no és anar contra els altres, però el que no farem és un programa de govern que vagi en contra de les nostres conviccions. El que sí és cert és que, si el ciutadà de Barcelona vol un canvi, el canvi s'ha de notar. La gent no entendria que Xavier Trias fos l'alcalde i governés amb els mateixos que han governat fins ara.

S'ha sentit menystingut com a oposició?
No només això. A vegades, fins i tot com a oposició, hem guanyat votacions sobre diferents temes i l'Ajuntament ha dit que no ho faria. Això, per mi, és faltar a la democràcia, i no pot passar mai més a una ciutat com Barcelona.

Com s'acaba amb el model de ciutat Low Cost?
Canviar el model de disbauxa que impera actualment a Barcelona exigeix tres coses: que les normes es facin amb voluntat d'aplicar-les, que es posin els mitjans per poder aplicar-la, i la darrera: que el Govern tingui una posició comuna. I això és el que ara mateix no passa a l'Ajuntament.

El Pla E del senyor Zapatero és un disbarat que no crea futur



Barcelona té els mecanismes per regular l'exercici de la prostitució?
Sí. Cal fer complir les normatives vigents. Però torna a ser important tenir una posició conjunta, i mentre el PSC té una posició abolicionista que jo comparteixo, ICV considera que la prostitució és un ofici com qualsevol altre.

Uns ajuntaments que viuen una situació econòmica precària poden ajudar als seus ciutadans a sortir de la crisi?
Sí. Endeutant-se. I donant més serveis. Calen unes prioritats diferents a les que tenim fins ara, focalitzant-les en l'atenció a la gent. s prioritari gastar-se els diners fent voreres i arreglant carrers. Per què? Perquè això genera llocs de treball precari durant un temps? No. El Pla E del senyor Zapatero és un disbarat, simplement un pedaç: no crea futur.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat