Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 9 de de desembre del 2009 | 16:38
Entrevista · Política
Alfons López Tena
Vocal del Consell General del Poder Judicial

Els partits que no escoltin la decisió del poble ho pagaran a les properes eleccions

Barcelona · El proper 13 de desembre Osona es convertirà en l'epicentre de les consultes sobiranistes que se celebraran arreu del territori. I es que 34 dels 51 municipis de la comarca celebraran referèndum. Alfons López Tena, ex vocal del Consell General del Poder Judicial, és el coordinador d'Osona Decideix! i es mostra convençut que les consultes suposaran un fort pas endavant cap a una independència que considera indispensable per al futur de Catalunya.

Per primer cop una enquesta afirma que el 50% dels catalans votaria sí a un hipotètic referèndum per la independència. Què està canviant?

El procés autonòmic ha arribat a l'esgotament. La situació a Catalunya és d'estancament, se'ns acaben les eines per avançar i tirar endavant. I encara més un cop ha fracassat l'Estatut, i ens trobem amb la negativa permanent del PSOE a acceptar qualsevol cosa que suposi més autodeterminació per Catalunya. Constantment ens empenyen a ser independents i es fa més evident que l'única manera d'aconseguir el que es vol és amb un estat propi.
Els referèndums sempre són vinculants, encara que jurídicament no tinguin valor
Però al mateix temps, un 63% no creu que la independència arribi mai. s utòpica?

No ho és, en tant que com qualsevol altre decisió política es pot dur a terme sempre que una majoria dels ciutadans hi estigui a favor. La mateixa enquesta posa de manifest que hi ha més catalans que volen decidir si es pot o no votar a favor de l'autodeterminació. La concepció que no hi arribarem sovint prové de persones que han patit dictadura, la transició i que pensen que ens enviaran a la guàrdia civil, però això ara mateix ja s'ha vist que no passarà.


Què suposen les consultes?

El dret a votar, el dret a que aquells que tenen la possibilitat de votar a les eleccions, més els joves d'entre 16 i 18 anys i la població immigrant, puguin manifestar la seva opinió sobre si volen, o no, una Catalunya independent.


Però no són vinculants, l'endemà de les consultes generarà frustracions?

Va generar frustracions el referèndum sobre la Constitució Europea? O sobre la OTAN? No. Els referèndums sempre són vinculants, encara que jurídicament no ho siguin. I ho són perquè els partits no poden ignorar el que ha manifestat el poble. Els partits que no escoltin la decisió del poble, ho pagaran a les properes eleccions, tant al Parlament com les municipals.
El PSC està fent servir la campanya de la por per encobrir la voluntat de demanar el No
Tem que l'Estat intenti boicotejar-les? L'altre dia a Madrid va dir que estaven preparats per qualsevol intromissió d'última hora...

La nostra missió es vetllar perquè aquestes consultes se celebrin amb la més absoluta normalitat i per aquest motiu, sí, hem d'estar preparats per qualsevol intent d'impedir la celebració d'un acte de radicalitat democràtica. Nosaltres hi som per assegurar que tothom pugui votar lliurement, tant si és a favor com en contra de la independència o fins i tot en blanc. Osona Decideix no fa campanya a favor del Sí ni del No.


Com valora l'actitud dels partits envers les consultes?

Estan actuant de formes molt diferents: n'hi ha que es dediquen a cridar a la por i a instar al boicot, com ara el PSC i el PP; n'hi ha que estan instant a anar a votar Sí, com ara CiU, ERC o les CUP; i després hi ha qui, com Iniciativa, anima a participar sense pronunciar-se sobre el color del vot, però ho fan d'una forma molt baixa. Tot i això aquest és un tema en què els partits tampoc hi tenen molt a dir perquè neix d'una iniciativa social.
Acceptar les manifestacions de l'ultradreta és una maniobra política dels enemics de la democràcia; els senyors Joan Saura, Joan Delort i José Montilla
Però s'ha mostrat molt crític amb el PSC...

El PSC està fent servir la campanya de la por per encobrir la voluntat de demanar el No com a resposta a les consultes. Ho demostren quan lliguen les consultes amb les manifestacions feixistes i així fan arribar el missatge que les consultes equivalen a conflictes.


No comparteix la decisió de Interior d'avançar les manifestacions de l'ultradreta a dissabte?

No. Iniciativa en aquest cas prova de distreure l'atenció i intentar aplegar en un mateix sac un home que vota lliurement Sí o No en un referèndum i els manifestants de l'ultradreta. s una maniobra política dels enemics de la democràcia; els senyors Joan Saura, Joan Delort i José Montilla.


Es presenta una plataforma perquè a Barcelona també s'hi celebrin les consultes. Creu que és factible?

He sentit que la volen dur a terme, però prefereixo no pronunciar-me perquè encara no sé qui hi ha al darrere ni com ho plantegen. Prefereixo esperar a que els organitzadors es presentin oficialment per poder opinar.
l'única resposta que ens queda als catalans és la independència o la submissió absoluta
Què n'espera de la sentència del TC?

La sentència ja fa molts anys que se sap quina és. Una sentència que suposi una castració química de l'Estatut tal i com demana el Govern Zapatero, amb algun punt de sentència homicida com la que volen els magistrats del PP.


Quina opinió li mereix l'editorial conjunt publicat a la premsa catalana?

Ho valoro molt positivament perquè és necessari que des de la societat catalana es facin aquesta mena d'accions conjuntes. La reacció que va comportar aquesta editorial als mitjans de comunicació de Madrid és una prova més que l'única resposta que ens queda als catalans és la independència o la submissió absoluta.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat