Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 16 de de juny del 2010 | 14:07
Crònica · Internacional

L'independentisme flamenc, el N-VA i el futur de Bèlgica

Les eleccions legislatives de Bèlgica de diumenge passat han produït canvis espectaculars. El més sonat és que els partits que lluiten per la independència de Flandes han rebut el 45% dels vots. Els partits tradicionals (socialistes, liberals i cristianodemòcrates) han quedat arraconats per la força que els electors flamencs han donat a un partit relativament nou en l'horitzó polític, la Nova Aliança Flamenca, liderat per Bart de Weber, que ha fet retrocedir també a l'extrema dreta i ara és el primer partit de Flandes i de Bèlgica. Els francòfons (Valònia més Brussel·les) han donat el triomf als socialistes.

El primer factor a destacar és el creixement del vot independentista a Flandes, que si als anteriors comicis del 2007 estava al voltant del 40% ara se situa prop del 45%, és a dir, molt pròxim a la meitat de l'electorat. Dins de Bèlgica els flamencs son, en números rodons, el 60% de la població, uns sis milions de persones. Els valons més la població francòfona de Brussel·les son el 40%, uns quatre milions llargs.

El segon factor és que el vot independentista flamenc, que es reparteix entre tres partits polítics parlamentaris (Nova Aliança Flamenca, Vlaams Belang i la llista Dedecker), ara s'ha concentrat en un partit, deixant els altres dos en franc retrocés. La Nova Aliança Flamenca (N-VA) ha obtingut el 28,2% dels vots a Flandes (27 escons dels 150 del Parlament belga, i dinou més dels que tenia a l'anterior hemicicle), mentre que l'extrema dreta del Vlaams Belang ha perdut el 8% dels vots obtinguts als anteriors comicis, quedant-se ara amb el 12,6% (12 escons, en perd quatre) i la Llista Dedecker es queda amb prop del 3% (un escó, en perd quatre).


De grupuscle a primer partit en set anys

El partit flamenc que amb el seu espectacular creixement ha trastocat el panorama polític belga, la N-VA, te els seus orígens remots en l'ala dreta de la Volksunie, un partit independentista flamenc nascut el 1946 que va obtenir els seus millors resultats el 1971 per anar reculant fins a dividir-se i dissoldre's el 2001. Aquell mateix any es va crear la N-VA, dirigit per De Weber i Geert Bourgeois, ara viceministre president a la regió autònoma flamenca.

A les eleccions del 2003 la NVA no va arribar ni al 5% dels vots, però en set anys el grupuscle s'ha convertit en el partit més votat a Flandes i a Bèlgica. Als comicis del 2007 va presentar-se en coalició amb els cristianodemòcrates (CDV) i van obtenir la victòria, però abans de les actuals eleccions van trencar l'acord polític i la N-VA va sortir del govern. Ara el CDV s'ha quedat amb 17 escons, quan el 2007, juntament amb el NVA, va treure'n 31).

El líder del N-VA, Bart de Weber, té 39 anys, ha fet la carrera d'història, té quatre fills i el seu objectiu polític més immediat és transformar Bèlgica en una confederació (actualment és un Estat federal) com a etapa prèvia a la independència de Flandes. Com que un dels principals problemes en el camí cap a la independència és qui es queda Brussel·les (està dins de territori flamenc i Flandes vol que sigui la seva capital, però aproximadament el 80% de la seva població és francòfona i se situa políticament al cantó de Valònia) De Weber proposa eliminar l'actual autonomia de la capital per tal de ser cogovernada per Flandes i Valònia.


Un primer ministre való?

Desprès del seu triomf electoral, el més normal seria Bart de Wever fos qui intentés formar govern, però es nega a ser primer ministre de Bèlgica i està disposat a deixar l'encàrrec a mans dels socialistes francòfons i el seu líder Elio di Rupo (des de fa trenta anys, el primer ministre de Bèlgica és un flamenc). El Partit Socialista dels valons i brussel·lesos ha estat el més votat entre els francòfons (36,6% i 26 escons, més sis) que se suposa podria governar amb els socialistes flamencs (SPA) que han tret el 15% (13 escons, menys un), tenint en compte la NVA i el seu programa polític.


Sumats els dos partits socialistes serien el primer partit de Bèlgica, tot i que al país no hi ha partits que es puguin qualificar de belgues. Francòfons i flamencs, siguin del partit que siguin, tenen objectius i estructures diferents perquè no comparteixen aspectes bàsics com quina ha de ser l'estructura final de l'Estat. s per això que els percentatges electorals es donen sempre dins de cada comunitat, no a escala estatal.

 

El comentari del nou panorama electoral té un altre element a destacar i és la derrota dels liberals, ja que els francòfons  (MR) obtenen un 24,7% (18 escons, menys cinc) i els flamencs (VLD) també perden cinc escons i es queden en 13 (14%). D'altra banda, els cristianodemòcrates francòfons (CDH) perden un escó i es queden amb 9 mentre que els ecologistes francòfons (Ecolo) mantenen els vuit escons i els flamencs (Groen), en guanyen un i ara entenen cinc. Finalment el francòfon Partit Popular (exFront Nacional), obté un escó.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat