Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 18 de de març del 2009 | 15:50
Crònica · Esport i Ciutadania

Samarreta verda

Sembla que aquests dies el color verd està predestinat a ocupar els portals de la informació esportiva. D'exemples, dos de principals. Les raons, de pes. Els orígens, diversos i oposats. El primer respon a la mercadotècnia. I en això, desenganyem-nos, als Estats Units van per davant. En són uns mestres. I ho cuiden fins al més mínim detall. El segon, en canvi, encarna la tradició, la força gairebé mística, l'amor a uns colors, el binomi inseparable que suposa el color verd i la samarreta irlandesa. No respon a cap anunci encobert però aquesta és la setmana del verd. s la setmana de Sant Patrici. s la setmana del 6 Nacions.

17 d'abril, Sant Patrici, patró d'Irlanda. 21 d'abril, dissabte, dia del judici final del 6 Nacions de rugbi. Dues seleccions aspiren a la victòria final: País de Gal·les i Irlanda. Totes dues s'enfronten dissabte a la tarda a l'estadi Millenium de Cardiff. Si guanya per més de 13 punts, el títol serà pels gal·lesos. En cas contrari, el 6 Nacions se l'emportarà Irlanda. El romanticisme del rugbi però, no permet sortir a especular. Els irlandesos voldran guanyar per esportivitat, per honor. I per grandesa. Si derroten als gal·lesos -amb la conseqüent pujada d'adrenalina que suposa guanyar al Millenium- Irlanda s'emportarà, molta atenció, el 6 Nacions, el Grand Slam -guanyar tots els partits d'un mateix torneig- i la Triple Corona -se l'emporta l'equip de les Illes que guanya als altres 3-. A més, en aquesta edició ja ha aconseguit el Millenium Trophy -pel vencedor del partit Anglaterra - Irlanda-. Seria un premi històric per una selecció històricament abonada al fracàs. L'actual selecció irlandesa està formada per una generació d'or que ja ha deixat escapar algun títol de forma dramàtica. Un dels homes destacats és Ronan O'Gara que, precisament en l'última jornada, va convertir-se en el màxim anotador de la història del torneig. Des del 1985 Irlanda no guanya el 6 Nacions i des del 1948 no ho fa aconseguint, a més, el Grand Slam -és l'única vegada que l'ha guanyat-. Dissabte al vespre els pubs irlandesos s'inundaran del verd de la celebració o de les llàgrimes del fracàs.

 

No obstant, el verd ja fa dies que és protagonista en el món de l'esport i no fa falta esperar a l'explosió irlandesa en el rugbi. Als Estats Units, on la immigració irlandesa és un dels fets socials i històrics més destacats, aquesta setmana han explotat el verd fins a límits sorprenents. Només cal destacar que la font de l'entrada principal de la Casa Blanca va rajar de color verd el dia de Sant Patrici. Centrant-nos únicament en l'esport ha sobtat veure jugar els "blaus" New York Knicks, els "blancs" Toronto Raptors o els "vermells" Chicago Bulls de color verd. A l'NBA són especialistes en fomentar la cultura de l'espectacle i treure'n el conseqüent rendiment econòmic. Aquests tres equips són alguns dels que van jugar el dia de Sant Patrici i a l'NBA, veient que és una festa cada any més celebrada, van optar per transformar les samarretes i adaptar-les al verd característic de la festa irlandesa. No només això. Al web oficial de l'NBA ja hi ha un apartat dedicat a la venta de productes de tots els equips de color... verd! Diners o tradició, dissabte sabrem qui guanya.

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat