
Les retallades pressupostàries del l'executiu de David Cameron no han agradat gens als governs autonòmics d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. Tal com ja hem vist a l'Estat espanyol, el Regne Unit ha decidit les retallades des de Londres sense tenir en compte les polítiques dutes a terme des dels governs esmentats. Aquests han vist com les previsions de Westminster significaven una retallada efectiva del seu autogovern. La setmana passada era el mateix David Cameron qui s'encarregava de defensar les retallades a la cimera de Davos. Els plans de la coalició liberal-conservadora són els més durs des del 1945. El Govern britànic s'ha marcat com a objectiu reduir el dèficit retallant 81.000 milions de lliures i es planteja reduir mig milió de llocs de treball públics. Aquestes polítiques impliquen una retallada d'entre un 19 i un 40% dels pressupostos de diversos ministeris i la desaparició d'ajudes socials bàsiques com ara les ajudes familiars per nombre de fills.
I si els estudiants i els sindicats del sector públic foren els primers a rebel·lar-se contra les mesures de Cameron ara han estat els executius dels territoris autònoms. Els governs d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord ja feren una primera declaració l'octubre passat en què recordaven que les seves administracions tindrien dificultats per tirar endavant; no obstant això, la situació econòmica no ha millorat i ara han decidit insistir. A la primera reunió de l'any dels líders de les administracions autònomes a Londres, els tres governs han signat una declaració conjunta amb tres reclamacions principals: el compromís de mantenir les inversions en infraestructures, garantir l'accés al crèdit a les petites i mitjanes empreses i contrarestar l'augment del cost del carburant i els transports. La declaració recorda que, per exemple a Escòcia, els llocs de feina han augmentat i les petites i mitjanes empreses representen la base de la seva economia.
El Govern de David Cameron va tenir una mala notícia aquesta setmana amb la publicació de les dades econòmiques del darrer quart del 2010. L'economia britànica va decréixer un 0,5% del PIB els darrers mesos de l'any passat. Aquesta dada ha sorprès els economistes i el mateix Ministeri del Tresor, que havia pronosticat un creixement del 0,6%. Mentre el Govern s'ha afanyat a culpar el mal temps que van patir durant el mes de desembre i que va paralitzar, fins i tot, les grans ciutats; mentre l'oposició ja ha assenyalat la política econòmica de màxima austeritat com la causa de la davallada econòmica.