Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 23 de de gener del 2012 | 17:43
Opinió · Política
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari

Qui era en Fraga

La imatge de Manuel Fraga Iribarne que han ofert aquest dies els mitjans de comunicació té poc  a veure amb la realitat, és una imatge maquillada i arreglada que distorsiona la realitat.

Volent o sense voler, dretes i esquerres han qualificat la trajectòria política d'aquet personatge com una trajectòria brillant, centrada en el postfranquisme i obviant la seva etapa feixista. Pel que sembla la mort no només redimeix, sinó que també esborra la memòria.

Ja va passar el mateix amb un altre insigne personatge del règim franquista. Quan va morir Juan Antonio Samaranch, es va convertir en un personatge lloat per tothom, només recordaven la seva etapa al capdavant del Comitè Olímpic Internacional, especialment quan va llegir el nom de Barcelona com a seu olímpica de l'any 1992,  havien oblidat completament les imatges de Samaranch vestit de falangista, amb la mà alçada i cantant el Cara al sol.
Tota l'etapa anterior de col·laboració amb el feixisme sembla que no hagi existit mai
Per a molts mitjans de comunicació la història de Fraga va començar amb la Transició i la fundació d'Aliança Popular, va  continuar amb la presidència de Galícia i va acabar al Senat. Tota l'etapa anterior de col·laboració amb el feixisme sembla que no hagi existit mai. És veritat que va ser un home influent, que va aconseguir aguantar tota la vida en primera línia política i per fer això s'ha de ser molt intel·ligent, també és cert que va tenir un paper destacat en la Transició, però cal dir que no tenia altre remei si volia mantenir-se en política quan el seu temps ja havia passat.

Fraga va comprendre millor que molts altres que sense Franco el franquisme no tenia sentit, va ser un dels primers en defensar públicament el canvi polític, però no podia fer res més si volia sobreviure políticament al règim que l'havia creat i al qual havia servit fidelment.
Malgrat el maquillatge i les pintures no podem oblidar que Fraga va ser un feixista
Va crear un partit a la seva mida, que l'ha mimat, l'ha mantingut com un símbol i li ha retut homenatge fins al final. Aliança Popular, després Partit Popular, va ser el partit que li va obrir les portes de Galícia on va governar durant molts anys com un autèntic cacic. Per últim, i malgrat la seva edat, va continuar la seva vida política al Senat on encara continuaria si la seva malaltia no l'hagués obligat a allunyar-se'n.

Malgrat el maquillatge i les pintures no podem oblidar que Fraga va ser un feixista, ministre de Franco, ambaixador del règim a la Gran Bretanya, corresponsable de les sentències de mort que va signar el dictador, que mai no es va penedir del seu passat ni va demanar perdó a les víctimes del franquisme.

Cal que les futures generacions sàpiguen que mai no va ser un demòcrata per convicció, sinó per obligació. Cal que els catalans sapiguem que aquest personatge va pronunciar frases com "Vam ocupar Barcelona el 1939 i estem disposats a fer-ho tantes vegades com calgui" o "Als independentistes cal penjar-los d'algun lloc" perquè és bo que tots sapiguem qui era en Fraga.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carme Forcadell
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari
Opinió ·
Sense renúncies
Opinió ·
El futur comença el 25
Opinió ·
Se'ls veu el llautó
Opinió · Societat civil
Treball en equip
Opinió ·
Sense estat no tenim res
Opinió · Societat civil
Comença la Marxa cap a la independència
Opinió · Política
Mai no serà l'hora de Catalunya
Indica publicitat