Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 13 de d'octubre del 2009 | 13:42
Crònica · Unió europea

El Tractat de Lisboa, a prop

La setmana passada va tenir lloc el segon referèndum (la primera vegada la consulta va donar un resultat negatiu) a Irlanda sobre el Tractat de Lisboa. La situació social i econòmica és ara molt diferent de la que va provocar el NO en el primer referèndum, però la veritat és que, tot i que les enquestes apuntaven cap a un SÍ, tant el govern irlandès com les autoritats comunitàries no les tenien totes.


Finalment el resultat a favor del SÍ va ser mes gran del que es preveia i el món comunitari va respirar tranquil, ja que un altre revés podria significar un cop molt fort al Tractat de Lisboa, tractat que substitueix a la fallida Constitució europea. Així les coses, després del SÍ d'Irlanda, nomes quedaven dos obstacles per superar, situats a Polònia i a Txèquia.  En ambdós estats nomes faltava la signatura del president de l'estat, però l'inconvenient és que els dos són reconeguts euroesceptics.

De fet, però, a Polònia ha sigut relativament fàcil, ja que el president va vincular la seva signatura al resultat del referèndum a Irlanda. Ara, ja amb Irlanda i Polònia dintre dels estats membres que ja han dit que sí, només queda Txèquia, que es resisteix. De fet, mes que Txèquia, a on molts ciutadans sí que estant per la Unió Europea i pel Tractat de Lisboa, és l'actitud del seu president, que té una dèria euroesceptica fora de lloc. Esperem que la pressió interna de casa seva i l'externa de tota la UE, acabi per tombar la tossuderia del president txec i podem gaudir del Tractat de Lisboa a començaments de l'any que ve, moment en que ja estarem sota la presidència espanyola.                                                               

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat