Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 12 de de maig del 2009 | 14:10
Crònica · Tecnologia i país

Europa, Internet i els drets d'autor

Els drets d'autor o intel·lectuals i la vulneració que alguns internautes realitzen d'aquests quan utilitzen els instruments que els hi proporciona la xarxa, són un dels temes punyents que fa xocar usuaris d'Internet, cantants, actors, directors de cinema i responsables polítics.

Davant d'aquesta problemàtica, ara fa un any, va entrar en vigor el cànon digital, la llei que grava els suports susceptibles d'emmagatzemar qualsevol tipus de creació i que pretén compensar els autors pels ingressos que deixen de percebre quan es fa una còpia de la seva obra. La setmana passada, el Parlament Europeu va votar la reforma de la llei de telecomunicacions: l'anomenat paquet Telecom, el marc regulador de les comunicacions electròniques a nivell europeu pel que fa a la telefonia i Internet, principalment.

Dins d'aquesta llei, hi havien dues mesures de força transcendència relacionades amb l'accés a la xarxa d'Internet i les descàrregues d'arxius. Una mesura, pretenia donar llum verda a tallar l'accés a Internet als usuaris per motius de seguretat pública, sense la necessitat de cap resolució judicial. I l'altra tenia a veure amb la capacitat i la força dels proveïdors d'Internet a l'hora de restringir l'accés dels usuaris a la xarxa d'Internet. La primera fou tombada, mentre que la segona fou aprovada. El que significa que els proveïdors d'accés a Internet necessitaran d'una ordre judicial si volen restringir o limitar l'accés a la xarxa d'Internet a un usuari.

Mentre que l'esmena rebutjada prohibeix la restricció dels drets i llibertats fonamentals dels internautes sense una resolució prèvia de les autoritats judicials excepte en cas que s'amenacés la seguretat pública. Mesures que tenen com a rerafons la problemàtica de les descàrregues d'arxius amb drets d'autor a través del sistema P2P, que molts usuaris realitzen gràcies a la xarxa d'Internet. I que alguns països, com és el cas de França, volen començar a aturar. El país veí, a hores d'ara, està tramitant una llei al respecte. L'accés a Internet és un dret fonamental. A la xarxa hi ha d'haver lliure accés per als usuaris. Això s'ha de fer compatible amb el fet d'empaitar tot aquell que empri la xarxa per dur-hi a terme activitats il·legals en relació a la seguretat pública o bé als drets d'autor o intel·lectuals com les descàrregues de pel·lícules o sèries. Però el que no era lògic ni responsable, era convertir els internautes en sospitosos o criminals, sense cap requeriment judicial que així ho indiqués o ho avalés.

Caldrà un procediment judicial previ que ho determini, com passa en tots els àmbits. Amb aquesta mesura aprovada, no seran els proveïdors d'accés els policies que puguin multar o sancionar els usuaris. Caldrà que un jutge així ho determini. El dret de les persones, la seva llibertat, la presumpció d'innocència sempre han d'estar per damunt d'altres consideracions. I, de moment, amb aquestes mesures es garanteix al nostre país i a tota la Unió Europea.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat