Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 16 de d'abril del 2013 | 15:36
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

L'exportació catalana

La setmana passada, en la crònica Internet: clau per a l'exportació, parlava de la importància d'internet i les noves tecnologies per a les empreses del país pel que fa a la seva internacionalització i l'exportació dels seus productes i serveis.

I, en concret, de l'estratègia que l'empresa de sabatilles esportives Munich estava duent a terme i que li estava proporcionant tans bons resultats.

En aquesta línia, ara fa uns dies, el portal de la competitivitat Anella.cat, feia públic un informe sobre l'exportació catalana l'any 2012. Un any que ha significat un rècord per a l'exportació catalana a l'estranger: 58.283M€. Una xifra un 15,38% superior a les d'abans de la crisi i, també respecte al 2011, ja que en l'esmentat any no es va arribar als 55.000M€.

A dins de l'Estat espanyol, el volum de les exportacions va arribar als 49.131M€. En percentatge, 54,3% ─a l'estranger─ per 45,7% ─a l'Estat. Aquesta exportació catalana a l'exterior va representar el 26,2% del total espanyol, molt per sobre del pes de Madrid (12%), Andalusia (11,3%) o el País Valencià (9,4%).

A banda d'això, també cal esmentar que les exportacions catalanes van crèixer un 5%, per sobre de països de referència de l'àrea euro com és el cas d'Alemanya, França, Holanda o Finlàndia.
En potència exportadora, Catalunya se situaria en el top ten a nivell europeu"
En relació a la potència exportadora, tenint en compte l'exportació a dins i fora de l'estat espanyol, Catalunya se situaria en el top ten a nivell europeu. L'economia catalana ocuparia el vuitè lloc a la Unió Europea, davant de països com Alemanya, França, Espanya, Regne Unit o Portugal.

Pel que fa als sectors, el químic (25,9% respecte el total de l'exportació catalana), l'automoció (16,5%), l'agroalimentari (11,6%) i el tèxtil (6,4%) són els més destacats. Més dades a www.anella.cat.

Com dèia en la darrera crònica, el mercat és el món, el mercat és global. Pensar només en el mercat existent a Catalunya o Espanya no és una bona opció per a les empreses. És encasellar-se, estancar-se i no buscar l'autèntica solució. Cal projectar-se a escala europea i mundial. L'empresa catalana, com fan les empreses amb voluntat de creixement i de tirar endavant, ho ha de tenir ben present. S'estan fent passes en aquest sentit, com ho demostren les dades que l'Anella.cat ha presentat en aquest informe. Però és del tot evident, que cal anar a més.

Encara és massa elevada la dependència del mercat espanyol i massa alt el nombre d'empreses que encara no tenen en compte el mercat estranger. En un moment de crisi, com és l'actual, és recomfortant conèixer aquestes dades, però alhora també ha de significar que hi ha molta feina per fer. Moltes iniciatives i projectes a executar, realitzar, tirar endavant per incrementar aquests números i projectar més l'exportació i, per tant, l'economia del nostre país.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat