Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 30 de d'abril del 2013 | 17:10
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Internet de les coses

Darrerament, els mitjans de comunicació estant fent ressò amb insistència sobre el protocol IP d'internet. Cal dir que aquest és notícia als mitjans, ja que les adreces IP s'estan esgotant i s'ha començat a fer el pas cap a la nova versió del protocol. S'està passant de la versió 4 a la 6. De l'IPv4 a l'IPv6. Però, què significa tot això?

Quins seran els avantatges que aquesta migració, aquest canvi comportaran sobre el conjunt de la ciutadania? Hi haurà afectació per a la gent del país, més enllà, òbviament, d'informàtics, enginyers i científics, que, per descomptat, si que es veuran profundament implicats?

Les adreces d'internet, tal i com les hem conegut fins ara, s'han exhaurit. Les màquines que tenen accés a la xarxa d'internet, hores d'ara, han acabat el ventall d'adreces que proporcionava el protocol en la seva versió 4. Si fem un símil amb els automòbils, hem d'entendre que, a internet, cada màquina que hi té accés, té una matrícula. Aquesta és la seva adreça IP. Aquesta codificació permet la identificació de tota màquina que és present a la xarxa d'internet.

Amb l'arribada del nou protocol IPv6, el problema de l'esgotament de les adreces d'internet finalitzarà per sempre més. El nombre d'adreces que fa possible el nou protocol es pot considerar com a infinit. I aquest punt no és trivial. És més, és allò realment transcendental. Cada ordinador, servidor, tauleta, telèfon mòbil, però també, cada rentavaixelles, televisor, escalfador, tindrà la seva adreça, que l'identificarà, de manera única, a la xarxa.
La nostra qualitat de vida i el nostre benestar, amb aquest "Internet de les coses", s'incrementarà considerablement"
En definitiva, qualsevol aparell amb accés a la xarxa d'internet, mitjançant una connexió inalàmbrica, podrà ésser controlat, gestionat, de manera remota. Fet que suposarà poder dur a terme moltíssimes coses: obrir i tancar la nostra calefacció, el nostre aire condicionat, televisor o rentadora, a través del nostre telèfon mòbil, portàtil o tauleta. Es podrà fer una gestió intel·ligent de la totalitat d'aparells que tinguem a la nostra llar a distància. Però també en altres àmbits: al carrer, a la via pública, a les nostres ciutats. Això com és obvi, té una relació directa amb el concepte de "Smart City" (ciutat intel.ligent) que, també, està començant a aparèixer en el nostre dia a dia i que en parlarem en properes cròniques.

Una primera i determinant conclusió de tot plegat és que la nostra qualitat de vida i el nostre benestar, amb aquest "Internet de les coses", s'incrementarà considerablement. Pel que fa al món de l'empresa, també es pot extrapolar. Les organitzacions guanyaran en competitivitat i en productivitat. Podran controlar i gestionar aparells, ginys que tinguin col·locats i estiguin treballant en qualsevol indret del planeta. I, fins i tot, les administracions públiques se'n veuran beneficiades. Els semàfors, els fanals, els contenidors, que constitueixen l'espai públic, podran emprar i usar tots els avantatges de l'IPv6, i els nostres governants podran fer-ne una gestió intel·ligent.

L'IPv6, doncs, es tracta d'un concepte que es traduirà en més benestar, més qualitat de vida per a les persones, més competitivitat i productivitat per a les empreses i, també, per a les administracions i els ajuntaments la possibilitat de poder fer una millor gestió dels elements de l'espai públic. Progrés i avenç per a tots nosaltres, per al nostre país!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat