Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 1 de d'octubre del 2013 | 16:24
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

La Internet catalana: un èxit creixent

La Viquipèdia, l'enciclopèdia de referència a internet, defineix la Catosfera com la blogosfera catalana, el món de blogs o univers de blogs de la comunitat o xarxa social catalana. La formen el conjunt de blogs escrits en català i la comunitat virtual que hi ha al voltant d'aquests blogs.

De la mateixa manera, també hi ha termes utilitzats per referir-se a blogosferes regionals, o iniciatives relacionades, com l'Ebresfera (Terres de l'Ebre), Bagesfera (Bages) o Penedesfera (Penedès).

El cap de setmana passat, a Granollers, es va celebrar la sisena edició de la Catosfera, amb la participació de figures de molta rellevància en el món del periodisme, la cultura i les noves tecnologies. És el cas de Jaume Barberà ("Singulars", TV3), Marc Cortés (Roca&Salvatella), Saül Gordillo (El Periódico de Catalunya), Francesc Arbiol, gestor general de LinkedIn a Espanya, Albert Planas (Monster), Ricard Garau (Microsoft) o Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

Més de 500 persones van assistir a les jornades. Unes jornades, un esdeveniment que, tal i com expressa la mateixa Catosfera, va concloure amb una important conclusió: Catalunya té grans talents col·locats en empreses punteres d'Internet. I Catalunya, i el català per extensió, gaudeixen d'una salut a Internet que no per ser millorable no deixa de ser digna de tenir en plena consideració.
La xarxa, com el país, sempre s'ha caracteritzat per la il·lusió, l'esforç, el sacrifici, el compromís"
Però a banda de la blogosfera catalana, a la xarxa, la realitat catalana també es fa evident a través d'altres aspectes: els webs, les xarxes socials, la Viquipèdia o el punt CAT, per esmentar-ne els principals. Com a dades significatives, i que cal remarcar, s'ha de dir que el català és la dinovena llengua més utilitzada a Twitter, uns gairebé 80.000 usuaris utilitzen la seva versió en català.

El domini .cat és el segon domini que més va crèixer l'any 2012 al món i ja arriba gairebé als 69.000 dominis registrats. Pel que fa a la Viquipèdia en català, que aglutina ja uns gairebé 400.000 articles, ocupa la posició número quinze d'entre les 285 llengües presents a la Wikipedia. A més, continua sent la primera en el rànquing de qualitat per mostra d'articles. El català segueix al lloc vuitè de l'índex de penetració d'Internet, que és el número d'usuaris d'Internet dividit per la població total del país. Se situa per davant de llengües molt potents com són el francès, l'alemany, l'italià i el castellà.

Es tracta, doncs, d'un conjunt de dades que, òbviament, assenyalen l'èxit creixent de la Internet catalana. Una comunitat, la nostra, activa, visible i amb moltes ganes de continuar millorant i reivindicar-se. La xarxa, com el país, sempre s'ha caracteritzat per la il·lusió, l'esforç, el sacrifici, el compromís. I no només cal que continuï essent així, sinó que vagi a més.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat