
La setmana passada, en aquesta columna, expressàvem l'impuls a la llengua catalana que suposava l'aparició de la nova versió de l'iPhone, a través del nou sistema operatiu iOS4 que l'incorpora. D'altra banda, també fèiem referència a d'altres èxits tecnològics del país com és el cas de la viquipèdia catalana: l'edició en català de l'enciclopèdia més rellevant i de referència de la xarxa Internet (wikipedia).
La Viquipèdia en català va néixer l'any 2001, essent la primera edició en presentar articles en llengua no anglesa. Dels sis primers articles que va aglutinar l'any del seu naixement, ha passat a més de dos-cents cinquanta mil que són els que, actualment, concentra. Una xifra que la situa en el rànquing de les deu primeres viquipèdies del món, al costat de l'anglesa, l'alemanya, la francesa o la castellana. Una posició que diu molt a favor d'aquesta enciclopèdia catalana, tenint en compte la força de la nostra llengua en termes demogràfics, que situa la llengua catalana en la posició vuitanta-quatrena del món en nombre de parlants.
Recentment, acaba d'ésser guardonada novament. Aquest cop és el Museu Britànic qui ha lloat l'excel·lència de l'enciclopèdia virtual de més pes a la xarxa. La institució cultural britànica li ha atorgat dos dels cinc premis als millors articles de qualitat sobre obres de la seva col·lecció. Es tracta dels articles dedicats al dibuix l'Epifania, de Miquel Àngel, i als Bronzes de Benín. Un premi que vol reconèixer la qualitat de la viquipèdia en català i que suposa un incentiu per tal que els viquipedistes en català iniciïn i impulsin projectes d'aquestes característiques.
Els guardons donats pel Museu Britànic de Londres no fan res més que confirmar l'excel·lent estat de salut que presenta la Viquipèdia catalana, que continua liderant el rànquing d'articles de qualitat o el que és el mateix: encapçala l'índex que mesura la qualitat dels mil articles més importants, d'un total de 272 llengües. Una altra dada significativa i també relacionada amb la qualitat que atresora l'enciclopèdia catalana de referència a Internet és que conté 322 articles de qualitat reconeguda.
Aquest, el projecte de la viquipèdia en català és, per tant, un projecte cultural, de coneixement, d'estudi de tots els àmbits però amb una forta i potent base tecnològica, que és on se sustenta i sense la qual no té raó d'ésser. Una combinació tecnològica i de cultura que ha permès o, dit d'una millor manera, que està fent possible que siguem una referència al món d'excel·lència, de rigor i de qualitat. Un exemple a seguir per a d'altres projectes i iniciatives que podem i hem d'endegar, de cara al nostre futur col·lectiu.