Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 8 de de maig del 2012 | 17:01
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Viquipèdia catalana i BBC

La Viquipèdia és un projecte que ha traspassat moltes fronteres. Hi han nombroses edicions: anglesa, alemanya, espanyola, francesa, italiana... La nostra va néixer l'any 2001, essent la primera edició en presentar articles en llengua no anglesa.

La Viquipèdia és un projecte que ha traspassat moltes fronteres. Hi han nombroses edicions: anglesa, alemanya, espanyola, francesa, italiana... La nostra va néixer l'any 2001, essent la primera edició en presentar articles en llengua no anglesa.

Dels sis primers articles que va aglutinar l'any del seu naixement, ha passat a gairebé quatre-cents mil que són els que, actualment, concentra. Una xifra que la situa com una de les primeres viquipèdies del món. Una posició que diu molt a favor d'aquesta enciclopèdia, tenint en compte la força de la llengua catalana en termes demogràfics.

Unes dades que contrasten també amb les de l'edició anglesa, l'originària, la primera de totes. L'edició anglesa d'aquesta enciclopèdia, la més àmplia de les existents, inclou més de 3 milions i mig d'entrades i, pel que fa a les visites, en rep més de 400 milions al mes. Darrere de l'anglesa, se situen les versions francesa i alemanya, totes dues amb més d'un milió d'articles.
La viquipèdia està fent possible que siguem una referència al món per una excel·lència, un rigor i una qualitat
La Viquipèdia en català ha rebut diferents guardons al llarg de la seva trajectòria, durant els més de 11 anys de vida. És el cas del Museu Britànic que va atorgar-li dos premis per la seva qualitat o, d'altra banda, el reconeixement que ha rebut també en temes de seguretat. La Viquipèdia és la més segura de totes les versions de la primera enciclopèdia mundial de la xarxa.

Darrerament, ha estat la BBC qui s'ha interessat per la viquipèdia catalana i l'ha posat com a exemple. Més concretament l'ha qualificada "d'important eina de difusió tant de l'idioma com dels punts de vista propis de les cultures minoritàries". La televisió pública sbritànica 'ha fixat en el paper que juga l'enciclopèdia virtual com a "ambaixada virtual" de llengües com el català. A banda d'això, ha detallat les principals dades que caracteritzen la viquipèdia en català.

Aquest, el projecte de la wikipedia catalana és, per tant, un projecte de cultura, de coneixement, d'estudi de tots els àmbits, però amb una forta i potent base tecnològica, que és on se sustenta i sense la qual no té raó d'ésser. Una combinació tecnològica i de cultura que ha permès, o dit d'una manera millor, que està fent possible que siguem una referència al món per una excel·lència, un rigor i una qualitat, aconseguits d'una manera àmpliament col·lectiva. El que suposa, sense cap mena de dubte, un exemple a seguir per a d'altres projectes i iniciatives que podem i hem d'endegar, en els propers anys. I la prova de tot plegat és que una prestigiosa televisió com és el cas de la BBC s'hi ha fixat I n'ha fet ressò, tot destacant-ne les seves potencialitats i punts forts.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat