Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 20 de de març del 2013 | 17:07
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Dotze de Viquipèdia

La Viquipèdia, l'edició en català de la wikipedia, va néixer durant el mes de març de l'any 2001. Per tant, aquest mes de març fa dotze anys de vida. Un recorregut que li ha permès aglutinar, fins a dia d'avui, més de quatre-cents mil articles i haver esdevingut l'enciclopèdia de referència a la xarxa d'internet.

La primera dada significativa d'aquesta enciclopèdia, cal trobar-la en el fet que va ser la primera edició en presentar articles en una llengua diferent a l'anglesa. De fet, en aquells moments, només existien la versió en anglès -l'original- i l'alemanya. La versió teutona, tot i crear-se abans que la catalana, va romandre inicialment sense activitat, sense publicar articles, fet que va provocar que la catalana s'avances i, per tant, pogués erigir-se com la segona en publicar articles. 

Durant el primer any de vida, la Viquipèdia va incorporar sis articles. Avui, com deia, ja en té més de quatre-cents mil. Una xifra que la situa en el grup de les viquipèdies capdavanteres al món, al costat de l'anglesa, l'alemanya, la francesa o la castellana. Una posició que diu molt a favor d'aquesta enciclopèdia catalana, tenint en compte la força de la nostra llengua en termes demogràfics.
La Viquipèdia està fent possible que siguem referència al món per una excel·lència, rigor i qualitat aconseguits de manera col·lectiva"
La Viquipèdia, durant tot el seu recorregut, ha rebut diferents premis i reconeixements com a conseqüència, entre d'altres, de la seva qualitat, el seu rigor, la seva quantitat d'articles en relació al pes demogràfic de la llengua catalana o la seva seguretat. Per exemple, la Viquipèdia és la més segura de totes les versions de la primera enciclopèdia mundial de la xarxa o que el Museu Britànic va atorgar-li dos premis als millors articles de qualitat sobre obres de la seva col·lecció, com són els articles dedicats al dibuix l'Epifania, de Miquel Àngel, i als Bronzes de Benín.

També cal assenyalar el reconeixement que va rebre d'un prestigiós i reconegut mitjà de comunicació com és la BBC. El canal britànic la va qualificar literalment "d'important eina de difusió tant de l'idioma com dels punts de vista propis de les cultures minoritàries" o "ambaixada virtual".

La Viquipèdia en català és un projecte cultural, de coneixement, d'estudi de tots els àmbits però amb una forta i potent base tecnològica, que és on es sustenta i sense la qual no té raó d'ésser: internet. Una combinació tecnològica i de cultura que ha permès, o dit d'una manera millor, que està fent possible que siguem una referència al món per una excel·lència, un rigor i una qualitat, aconseguits d'una manera àmpliament col·lectiva. Un exemple a seguir per a d'altres projectes i iniciatives que podem i hem d'endegar. Viquipèdia: felicitats i per molts anys més!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Crònica · Tecnologia i país
Vot exterior: Per què no usem tecnologia?
Crònica · Tecnologia i país
BCN: capital del mòbil fins al 2023
Crònica · Tecnologia i país
"Cryptolocker": segrest de dades
Crònica · Tecnologia i país
Da Vinci: cirurgia robòtica a Catalunya
Indica publicitat