Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 25 de de gener del 2011 | 15:22
Crònica · Tecnologia i país

10 anys d'una revolució anomenada 'Wikipedia'

Avui fa 10 dies que la Wikipedia, l'enciclopèdia més rellevant i de referència de la xarxa d'internet, va complir 10 anys d'ençà del seu naixement. Fou el 15 de gener de 2001, quan Jimmy Wales va posar en funcionament l'edició anglesa d'aquesta enciclopèdia, que, amb gran celeritat, esdevení una eina molt popular i molt utilitzada per la comunitat d'internautes.

A dia d'avui, en termes absoluts, cal esmentar que la wikipedia recull més de 17 milions d'articles que estan escrits en 276 idiomes. I la clau per assolir-ho ha estat el seu mètode. Aquesta enciclopèdia deu el seu èxit a tota la comunitat d'internautes, d'usuaris de la xarxa d'internet que, a través de la seva contribució, en forma d'entrades en l'enciclopèdia, l'han anat elaborant, confeccionant. El treball col·laboratiu i desinteressat dels usuaris de la xarxa ha fet possible no només crear, mantenir i fer créixer una enciclopèdia, sinó que també l'ha fet convertir en un referent: l'enciclopèdia central per a la majoria de persones.

L'edició anglesa d'aquesta enciclopèdia, la més àmplia de les existents, inclou més de 3 milions i mig d'entrades i, pel que fa a les visites, en rep més de 400 milions al mes. Darrere de l'anglesa, se situen les versions francesa i alemanya, totes dues amb més d'un milió d'articles.

La versió catalana d'aquesta enciclopèdia, la Viquipèdia, va néixer el 16 de març de l'any 2001. Fou, per tant, la segona en aparèixer, després de l'anglesa. Dels sis primers articles que va aglutinar l'any del seu naixement, ha passat a més de 300.000 que són els que, actualment, concentra. Una xifra que la converteix en la tretzena més completa. Una posició que diu molt a favor d'aquesta enciclopèdia catalana, tenint en compte la força de la nostra llengua en termes demogràfics, que situa la llengua catalana en la posició 84 del món en nombre de parlants.

La Viquipèdia rep, cada dia, prop de 19 milions de visites i, a banda de les visites, també ha rebut diferents guardons al llarg de la seva trajectòria, durant els gairebé 10 anys de vida. s el cas del Museu Britànic que va atorgar-li dos premis per la seva qualitat o, d'altra banda, el reconeixement que ha rebut també en temes de seguretat. La Viquipèdia és la més segura de totes les versions de la primera enciclopèdia mundial de la xarxa.

Aquest, el projecte de la wikipedia catalana és, per tant, un projecte de cultura, de coneixement, d'estudi de tots els àmbits, però amb una forta i potent base tecnològica, que és on se sustenta i sense la qual no té raó d'ésser. Una combinació tecnològica i de cultura que ha permès, o dit d'una manera millor, que està fent possible que siguem una referència al món per una excel·lència, un rigor i una qualitat, aconseguit d'una manera àmpliament col·lectiva. El que suposa, sense cap mena de dubte, un exemple a seguir per a d'altres projectes i iniciatives que podem i hem d'endegar, en els propers anys.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat