Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 26 de de febrer del 2013 | 18:37
Crònica

Necessitem el Consell Nacional pel Dret a Decidir?

En les darreres setmanes sembla que s'està decidint i pactant un anomenat Consell Nacional pel Dret a Decidir. Aquest és un organisme pensat amb la bona voluntat de crear una estructura útil.

Però un organisme d'aquestes característiques serà una eina més de debat ideològic, de tours de force entre els diferents grups polítics, socials i cívics del país, i els catalans ja tenim el Parlament i altres organismes que compten amb aquests condicionants democràtics. Des del Col·lectiu Joan Creixell dubtem del sentit que té crear un organisme més, i ens qüestionem si aquest no és més que un ornament per a dissimular les veritables debilitats del nostre procés de construcció nacional.

Cal crear un organisme ampli, representatiu, com és el projectat Consell Nacional pel Dret a Decidir? I a més una Comissió Assessora Jurídica? Embolica que fa fort! I encara més: comptar amb el Conseller Quico Homs beneïnt el bé i el mal del procés...?

Avui el procés d'emancipació nacional de Catalunya ja té unes forces polítiques, ja disposa d'unes institucions nacionals, però tot moviment d'aquestes característiques no requereix nous organismes repersentatius, farragosos, sinó que demana un Estat major d'"els millors" de veritat. Un Estat que depengui exclusivament del President de la Generalitat i que l'aconselli, l'assessori i prengui decisions amb ell, tot sumant l'autoritat del President a la d'un nucli reduït de persones que gaudeixin del consens i l'autoritat davant del país.
Tot moviment d'aquestes característiques no requereix nous organismes farragosos sinó un Estat d'"els millors" de veritat"
A Catalunya aquestes persones hi són, i l'autoritat moral que representen, també. I un organisme d'aquestes característiques necessita, primordialment, de discreció i de la confiança del President ─i, en el cas concret de Catalunya per les característiques actuals de les nostres institucions, també s'hauria de comptar amb el suport de les forces que estan pel dret a decidir.

Allò que és important, repetim una vegada més, no són nous organismes sinó consolidar estructures d'Estat i crear-ne aquelles necessàries per al dia després del dret a decidir. No es pot esperar fins a l'últim dia i no es pot pensar el futur sense comptar amb una planificació d'un Estat major que ho executi.

Des del Col·lectiu Joan Creixell ens preocupa que sigui costum la creació de comissions i més comissions per a debatre i tornar a debatre. Aquest és un procediment que relenteix el procés, i avui, amb l'actual situació política, econòmica, social i d'infraestructures del nostre país, no podem perdre ni un any ─ni tan sols un mes─ divagant.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat