Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 3 de de setembre del 2013 | 18:36
Crònica

La Via Catalana: un pas ferm endavant

La Via Catalana és un pas ferm endavant i també és la constatació que la bona gent del país va per davant dels seus dirigents i organitzacions polítiques. Catalunya durant els darrers 40 anys, perduda ja la generació política de la transició, ha generat una classe política molt oficialista i poruga.

Una classe política que s'ha cregut que tenim institucions sense adonar-se'n que aquestes, tot i que serveixen per pagar-los el sou de cada mes, són de fireta i sols serveixen per a donar continuitat a la gran gàbia de l'estat de les autonomies.

Per aquest motiu ha hagut d'ésser la societat civil catalana i la bona gent del país, patriota i sobiranista, qui ha hagut d'empènyer i de generar el terratrèmol de la manifestació de l'Onze de Setembre de 2012, una fita que ha obligat a un replantejament global de les estratègies de les organitzacions polítiques i que ha posat en qüestió els fonaments de la dependència de l'Estat espanyol.

Hores d'ara, seriosament, ningú no creu en la possibilitat d'una entesa amb l'Estat, i en el cas que hi hagués alguna "pastanaga", aquesta no seria més que una maniobra dilatòria de l'unionisme per a aconseguir apaivagar l'onada independentista. 

Quatre-cents quilòmetres de mans enllaçades de gent que creu que Catalunya té dret a dirigir els seus propis destins, a construir la seva pròpia societat nacional i a consolidar el model social europeu i avançat que somiem, això serà la Via Catalana. I tot això no sorgeix del pensament d'una o dues generacions, més joves, que no van viure el franquisme ni el postfranquisme --que també! A aquesta tendència, doncs, s'hi han afegit altres generacions de catalans desenganyades i desencisades de la mà oberta cap a Espanya i de l'intent de construir una Espanya plural, que no sols no ha estat possible sinó que ha pretès (i pretén) assimilar Catalunya a la nació espanyola.
Els nostres dirigents han de reflexionar sobre la gran responsabilitat que tindran: hi haurà xoc de trens més o menys violent, hi haura intervenció de l'Estat... fins a on s'atreviran?"
Catalunya, doncs, el dia 11 --i sense oblidar la resta de la nació-- ha d'ensenyar a tots els ciutadans del país la seva voluntat i fermesa, i s'ha de projectar al món. Perquè aquest vegi i entengui el conflicte democràtic que tenim els catalans amb Espanya. L'Onze de Setembre d'enguany i la Via Catalana per la independència és sols un graó més dels molts que haurem de pujar per a arribar a la llibertat i a la que hi haurem de sumar la gran majoria de ciutadans del país.

L'unionisme, l'espanyolisme, cada vegada està més crispat i desorientat: aquest és conscient que, a pesar de l'ofensiva mediàtica, política i de clavegueres de l'Estat, els catalans no s'han acollonit i les estelades, ja un tant descolorides, onejen i donen la cara perquè tothom vegi la voluntat d'un poble. 

Però ara també han de reflexionar els dirigents de les nostres forces polítiques sobre la gran responsabilitat que tindran durant la resta d'any i durant tot el 2014: hi haurà xoc de trens més o menys violent, hi haura intervenció de l'Estat... fins a on s'atreviran? I els nostres polítics i classe dirigent hauran d'aguantar ferms, i no passa res --ans al contrari-- si usen la justícia, els tribunals o pitjor encara la Guària Civil, perquè si ho fan el nostre col·lectiu Joan Creixell està convençut que segur que guanyarem. Avui a Europa i al món, cada any que passa, es consoliden cada cop més les formes democràtiques. I l'actualitat política i internacional de les darreres setmanes ho posa en evidència. 

La Via Catalana és una eina, un símbol i una pàgina de la nostra història que explicarem en un futur als nostres fills i néts. I tots hem de poder dir: "Jo hi era". No hi podeu fallar perquè hem de cobrir tots i cadascun dels trams. I tampoc no hem d'acceptar cap mena de provocació: la Diada ha d'ésser un 11 de setembre exemplar sense cap mena d'incident ni violència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat