Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 28 de d'abril del 2010 | 14:09
Crònica · Internacional

L'Autoritat Palestina vol crear un Estat "de facto" pel 2011

El primer ministre del govern de l'Autoritat Palestina l'economista Salam Fayyad, ha proposat la construcció d'un Estat palestí "de facto" en els pròxims dos anys. s un canvi de tàctica per part dels palestins davant una situació bloquejada d'unes futures converses de pau que no acaben de formalitzar-se. La idea és que els israelians es trobin obligats a negociar degut a que els palestins estiguin treballant en la construcció d'un Estat propi.

El pla del primer ministre Fayyad va ser anunciat l'agost del 2009 i preveu posar fi a la dependència de l'economia palestina respecte d'Israel, harmonitzar el sistema judicial, construir infraestructures, explotar els recursos naturals i millorar l'habitatge, l'educació i l'agricultura. També està previst construir un aeroport a la vall del Jordà, recuperar el de Qalandia (situat al nord de Jerusalem i que des de l'inici de la segona Intifada, el 2000, va deixar de ser operatiu) i crear una refineria de petroli.

Fayyad, que havia estat economista del Banc Mundial, ha dit al diari "The Times", de Londres, que la decisió del seu govern és "treballar dur construint coses tangibles sobre el terreny, de manera que no es pugui ignorar la existència del nostre Estat". Fins ara, la postura dels palestins era que abans de res Israel marxés dels territoris ocupats, però la dinàmica política de la regió ha portat a la negociació de desenes de plans de pau que els palestins han acabat rebutjant, quedant com els qui no volen la pau.  L'exemple més conegut d'aquest procés va ser la cimera de Camp David entre Clinton, Barak i Arafat, el 2000, en que aquest últim va dir que no a la oferta de pau negociada sota patrocini nord-americà.

El fet és que la nova via que proposen els palestins (els que representa l'Autoritat Palestina) és construir el nou Estat deixant de banda (o en segon terme) la lluita contra l'ocupació israeliana. Com que es tractarà d'un Estat palestí "de facto", els palestins no estan obligats a fer concessions sobre les fronteres, ni sobre Jerusalem ni sobre el dret de retorn dels refugiats i el primer ministre Fayyad apareix com un dirigent moderat. El pla és una alternativa "a la militarització de la Intifada i als trets de coets gratuïts (contra Israel)" denunciats pel president de la Autoritat Palestina, Mahmoud Abbas.


Canvis de postura dels palestins

Fins a la guerra dels Sis Dies del 1967, àrabs i palestins lluitaven per l'alliberament de Palestina i la destrucció de l'"entitat sionista". A partir del 1967 l'OAP (Organització per a l'Alliberament de Palestina) proposà solucionar el conflicte creant un Estat palestí on convisquessin jueus, cristians i musulmans. El 1977 l'OAP es pronuncia a favor de la solució de dos Estats, és a dir, la creació d'un Estat palestí al costat del d'Israel. Amb aquest pas es reconeixia "de facto" l'Estat de Israel.

Amb el temps la idea va anar fent el seu camí perquè els israelians veuen que absorbir Cisjordània, per raons demogràfiques, suposaria posar en perill el caràcter jueu de l'Estat d'Israel. Els resultats van ser primer el reconeixement de l'OAP per part d'Israel i després la creació de l'Autoritat Palestina, com a primers passos per a crear una entitat palestina amb base territorial. Però l'acceleració del moviment colonitzador jueu a Cisjordània i Jerusalem i els fracassos dels successius plans de pau han portat a part dels palestins a demanar de nou crear un sol Estat binacional.

En una entrevista al diari israelià "Haaretz", Fayyad diu que "el naixement del nadó serà anunciat el 2011 i serà la coronació de la nostra lluita per exercir el nostre dret a viure en llibertat i dignitat amb harmonia amb els israelians, en el nostre país nadiu". Fayyad diu que els dirigents de Quartet (Estats Units, Unió Europea, Rússia i ONU) el passat 19 de març van declarar-se favorables al pla de l'Autoritat Palestina presentat a l'agost del 2009, que preveu la creació d'un Estat independent en els pròxims dos anys, i aquesta postura del Quartet transforma el seu pla en un pla internacional.

En el diari britànic The Guardian', l'home de negocis nord-americà- palestí Sam Bahour, que des del 1995 treballa a Cisjordània, escriu que el desenvolupament econòmic i el creixement que permetrien assentar les bases econòmiques d'un futur Estat no són visibles enlloc i que les claus d'una vertadera economia estan a mans dels ocupants. "Israel controla la nostra aigua, els nostre moviments, les nostres fronteres, el nostre espai aeri, la nostra electricitat, el nostre espai electromagnètic, etc.".

El temps dirà si el Pla Fayyad, que exclou la violència, és un foc d'encenalls o una nova via vàlida per avançar cap a la pau entre palestins i israelians.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat