Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 29 de d'octubre del 2014 | 19:03
Recull de premsa

Sáez: "No es tracta de cap dèria medievalitzant, sinó d'una actitud que sembla raonable"

"Tot plegat té poc a veure amb l'Edat Mitjana. La propera vegada potser haurien de fer una comparació amb el Paleolític Mitjà. Ells es quedarien més descansats i nosaltres riuríem més a gust".

L'escriptor i professor universitari, Ferran Sáez i Mateu, ha dit a un article a l'ARA que els gremis medievals o les confessions religioses "eren també una forma d'identitat col·lectiva; però resulta que nosaltres som moderns, és a dir, individualitats ubicades en el context d'un país, no d'un teixit de vincles feudals".

Sáez ha fet aquest comentari en referència a les declaracions de Rajoy de la setmana passada, i ha continuat dient que "la condició de possibilitat de la nostra visibilitat és encara el reconeixement nacional, i l'única manera coneguda de garantir-lo és per mitjà de l'estat".

"En aquest punt s'acostuma a esgrimir una coneguda objecció: la tendència actual és la integració de l'estat nació en entitats més grans, etc. L'argument, que pot semblar gairebé obvi, no té sentit: la condició de possibilitat d'aquesta integració en entitats supranacionals passa justament per ser un estat. Encara que pugui sonar a paradoxa, el cas de la Unió Europea, les Nacions Unides i altres institucions internacionals mostra fins a quin punt no existeix de moment cap alternativa real o viable a les identitats nacionals tal com les coneixem avui" ha sentenciat.

L'autor de l'article El 9N comença a l'Edat Mitjana ha dit que a l'Edat Mitjana "no existien moviments nacionalistes com els coneixem avui: són un fenomen genuïnament modern (no romàntic, com diu el vell lloc comú)" i ha ressaltat que quan una comunitat de persones "es percep a si mateixa com a subjecte polític amb una identitat nacional pròpia sol optar per la configuració d'un estat".

"No es tracta de cap dèria medievalitzant, sinó d'una actitud que sembla raonable: en cas contrari, aquell col·lectiu no té presència enlloc, no existeix. Tot plegat té poc a veure amb l'Edat Mitjana. La propera vegada, doncs, potser haurien de fer una comparació amb el Paleolític Mitjà. Ells es quedarien més descansats i nosaltres riuríem més a gust" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat