Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 30 de de setembre del 2014 | 18:16
Opinió
Fèlix Martí
Filòsof

Contra el tractament colonial de la llengua catalana

El menyspreu de la comunitat lingüística catalana per part de l'estat espanyol només és comparable a la humiliació de les llengües indígenes practicada per les potències colonials a tots els continents.

Volien imposar les llengües metropolitanes, que eren presentades com a qualitativament superiors, i feien creure que l'eliminació de les llengües autòctones era la condició per al desenvolupament econòmic i social.

Aquesta ideologia, al servei de la dominació de les nacions més fortes, forma part de les doctrines polítiques amb poc respecte per la diversitat cultural i la democràcia. La protecció de les comunitats lingüístiques és actualment un test sobre la fiabilitat de l'orientació democràtica dels estats. El cas espanyol és un exemple escandalós de neocolonialisme cultural.

Als països de llengua catalana governats pel Partit Popular són paradoxalment les mateixes autoritats autonòmiques les promotores de les polítiques repressives. En el cas de Catalunya, les encertades i prudents mesures del govern de la Generalitat pateixen les agressives interferències dels successius governs espanyols oposats a l'objectiu de la normalització lingüística que consisteix a aconseguir una societat plurilingüe que tingui el català com a llengua comuna.
En el panorama internacional, la Plataforma és una de les entitats de referència"
A tots els territoris la defensa de la llengua catalana ha de comptar amb entitats i mobilitzacions de la societat civil per lluitar contra la colonització. Els ciutadans dels països catalans, a diferència del que passa en comunitats lingüístiques europees que gaudeixen d'estat propi o favorable, han d'afegir la militància lingüística al conjunt de les seves responsabilitats polítiques.

Al llibre 20 anys defensant el català es pot seguir la coratjosa aventura de la Plataforma per la Llengua, una de les més grans i decidides entitats que promou, amb intel·ligència i imaginació, el llarg combat per superar el colonialisme lingüístic als territoris de llengua catalana. La Plataforma ha aconseguit èxits notables en la introducció de la llengua catalana a les empreses, en associar els immigrats als processos de la integració lingüística, en crear noves modalitats de voluntariat lingüístic i en la utilització d'internet i altres tecnologies de la comunicació a favor del català. En el panorama internacional, la Plataforma és una de les entitats de referència: potser no n'hi ha cap altra amb un síntesi tan reeixida entre activisme i modernitat teòrica.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Fèlix Martí
Fèlix Martí
Filòsof
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Opinió · Política catalana
Judicialització inútil
Opinió · Política
L'arnada glòria de Rajoy
Opinió · Política catalana
Un espai decent
Opinió · Internacional
La via turca?
Opinió · Política
Caricatura de l'estat de dret
Opinió · Política
La regressió espanyola
Indica publicitat