Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 2 de d'octubre del 2009 | 14:28
Recull de premsa · Política

Joan R. Resina: "Una petita consulta ha sotragat la política catalana com un sisme. S'equivoca qui pensi que Arenys és intranscendent"

Barcelona · Gairebé tres setmanes després de la consula popular d'Arenys de Munt, el catedràtic de la Univeritat d'Stanford, Joan Ramon Resina, ha analitzat les conseqüències d'aquest "sisme" en la política catalana i nacional espanyola a un article. "Una petita consulta que tècnicament no arribava ni a municipal -ha conemçat Resina- ha sotragat la política catalana

com un sisme. L'epicentre d'Arenys ha demostrat que el país està solcat de falles i, amb el terreny remogut, cal esperar tremors secundàries
".

L'autor de l'article ha emfatitzat que aquells qui pensen que el referèndum d'Arenys ha estat intrascendent "s'equivoquen" i ha detallat el per què: "Que el terratrèmol s'hagi sentit a Madrid i que l'estructura de l'Estat s'hagi escruixit fa pensar que darrere d'aquesta provatura ha de venir fatalment the big one".

En el terreny de les conseqüències d'aquesta consulta, Resina ha afirmat que la credibilitat dels partits "ha sortit malparada fins al punt que és dubtós que puguin refer-la a temps per a les eleccions" i, en aquest sentit, ha especificat que el PSC "especialment s'hi ha deixat la pell de xai". "Després de les declaracions d'Iceta -ha continuat el catedràtic-, de la ministra de guerra i del mateix José Montilla, del PSC ja sols es pot dir, caritativament, que és el partit més conservador de tot l'espectre polític".

L'autor de l'article ha continuat amb l'anàlisi de les conseqüències pels socialistes: "Arenys n'ha revelat les intimitats com si els hagués passat pels raigs X. Tothom ha pogut veure un Iceta displicent, un Montilla més interessat en els drets de Falange que en els dels arenyencs, alcaldes socialistes que barren el dret de consulta als ciutadans i una Chacón que sols es diferencia de Mayor Oreja en la barba. Si Mayor comparava el PNB amb ETA, Chacón no es queda enrere i lliga dins el mateix sac els assassins en potència de Falange amb els jubilats que un diumenge de setembre esperaren dignament el torn per dipositar una papereta en una urna".

Per aquests motius, Resina ha admès que la consulta sobiranista "ha posat en relleu que, a mesura que s'esvaeix la por, l'independentisme esdevé central a la política catalana". "Els socialistes -ha continuat l'autor de l'article- poden esgotar el flat repetint que tot plegat és cosa de quatre radicals (els franquistes deien que el catalanisme era "cosa de cuatro locos"), però el dia 13 tothom, corresponsals estrangers compresos, va poder veure gent gran, joves professionals, immigrants, jubilats de petanca i senyores que van a la perruqueria el dissabte votant ordenadament en una consulta on ha anat de poc que la independència esdevingués l'opció unànime". Pel catedràtic, "la democràcia ben entesa comença i acaba a Arenys". "Ara es perfilen candidats, però aquest és el tema d'un altre article. [...] La independència verdeja" ha conclòs Resina.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat