Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 28 de de gener del 2010 | 16:48
Recull de premsa · Cultura

Pere Martí: "Aquest tancament patronal és un xantatge inacceptable"

Barcelona · El periodista Pere Martí ha qualificat de "xantatge inacceptable" la convocatòria de vaga per l'1 de febrer de les 74 sales de cinema a un article a l'Avui. Martí ha dit que els vaguistes "sembla que es prestin a fer la feina bruta d'unes majors que no volen donar la cara" perquè els qui es veuen afectats per les quotes de la llei del cinema "curiosament" no són els convocants de la parada, sinó els distribuïdors. "Potser per això tanquen els cinemes el dilluns, el dia que menys recapten, en lloc de fer-ho un dissabte, per no prendre massa mal" ha sentenciat el periodista.

Tot i això, Martí ha volgut puntualitzar el vertader sentit d'aquesta aturada: "No es tracta d'una vaga, sinó d'un tancament patronal, perquè les vagues serveixen per defensar drets, i en aquest cas la protesta va en direcció contrària, la de retallar-los, concretament el dret dels espectadors catalans a veure cinema doblat o subtitulat en la seva llengua, cosa que ara no poden fer, perquè l'oferta en català no arriba al 3%." El periodista ha sentenciat que aquest tancament de sales "és una protesta contra la paritat lingüística" però que el gremi no ho presenta així perquè "seria molt impopular" i per això "justifica la convocatòria amb arguments socioeconòmics, amb un to sospitosament apocalíptic" i intentant carregar "sobre la llengua una crisi que ja fa molt de temps que ha començat".

Martí ha atacat els arguments dels vaguistes: "La caiguda d'espectadors és prèvia a una llei que encara no està en vigor. Tampoc hi ha cap estudi científic que demostri que els catalans tinguin al·lèrgia a veure cinema en la seva llengua, que és el que vénen a dir els exhibidors quan auguren un descens fulgurant de taquilla", i ha conclòs que, "amb la mateixa solvència" del gremi que convoca l'aturada, "també es podria dir que si millora l'oferta lingüística hi haurà un increment d'espectadors".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat