Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 23 de d'abril del 2013 | 17:30
Notícia

Les recomanacions de Tribuna.cat per aquest Sant Jordi

Des de Tribuna.cat volem celebrar el dia de Sant Jordi amb la recomanació d'algunes de les lectures imprescindibles per aquesta diada d'enguany, marcada per l'agenda política i pel procés de transició nacional assumit pel Govern català i empès enèrgicament per la societat catalana.

M. Folch · La tria dels monogràfics de Jaume Bosch, Muriel Casals, Joan B. Culla i Pere Martí no és, doncs, arbitrària sinó que respon a l'objectiu de radiografiar amb quatre pinzellades el camí a l'Estat propi que ha endegat Catalunya. Aquest Sant Jordi 2013 és decididament diferent a molts altres: l'auge de vendes de llibres dedicats a la situació política catalana és predominant, i els actes dedicats a la commemoració d'aquesta Diada no han perdut la transcendència i el prisma històric del moment que actualment viu Catalunya. 

Amb la voluntat de subratllar aquells monogràfics que certament han emmarcat els moments més transcendents de la política actual catalana i que han significat una vertadera guia per al dret a decidir i la consecució de l'Estat propi a Catalunya, des de Tribuna.cat volem recomanar el llibre del diputat d'ICV, Jaume Bosch, qui ha publicat "De l'Estatut a l'autodeterminació".

Amb aquest llibre ICV ha pujat decididament i irreversible al carro del dret a decidir al país, un fet que finalment ha estat corroborat amb la darrera assemblea del partit celebrada la passada setmana. "De l'Estatut a l'autodeterminació" analitza el procés que viu a dia d'avui Catalunya a nivell polític i econòmic, i destaca el fracàs de l'Estatut i la mutiladora sentència del Tribunal Constitucional com a peces fonamentals per a entendre la realitat catalana. 

Joan B. Culla, reconegut historiador, també és l'autor d'un dels llibres puntals d'aquest Sant Jordi. A través de les pàgines d'"Esquerra Republicana de Catalunya. 1931-2012" Culla perfila el partit republicà en un intent de preveure cap on ha d'anar Esquerra a partir de la celebració de la consulta sobre la independència de Catalunya. Culla també hi descriu l'auge que ERC ha viscut en els darrers anys destacant-ne que "és versemblant" la idea que en un futur no molt llunyà Esquerra pugui superar CiU en suport electoral.

Per la seva banda, la Presidenta d'Òmnium Cultural ha volgut donar forma literària a la realitat catalana actual: la necessitat de sobirania política, nacional i econòmica, l'ofec fiscal del país i la tasca que Òmnium ha emprès en aquest període de transició nacional. Casals, al capdavant d'una de les entitats socials de més pes a Catalunya, radiografia al llibre "La fam i l'orgull. Un país que s'ha aixecat" l'acció de comunicació exterior i de projecció catalana d'Òmnium amb un "somni" de teló de fons: l'Estat català.

Finalment, des de Tribuna.cat volem tornar a portar al primer pla de l'actualitat catalana un dels llibres que més ha impactat a les llibreries del país i que millor ha definit l'inici d'una nova etapa política a Catalunya: "El dia que Catalunya va dir prou". A través de la lletra del periodista polític Pere Martí, el monogràfic destaca la importància política i social de la manifestació de la darrera Diada de l'Onze de Setembre a Catalunya, així com la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i el paper de l'Assemblea en aquest nou panorama. Martí perfila amb "El dia que Catalunya va dir prou" un vertader diccionari sobre l'ANC que definex el seu naixement, la seva transcendència i suport social i la ruta que actualment segueix l'ANC cap a la consecució de l'Estat propi.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat