Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de de juny del 2013 | 16:54
Opinió
Vicenç Villatoro
Periodista i escriptor

Soria i una idea de l'Estat

Està bé que els ministres del govern espanyol parlin molt, perquè com més parlen, més es retraten. De vegades sense voler. Llegeixo que el ministre espanyol d'indústria ha criticat, pensant en el català, aquells governs que prefereixen tenir una televisió autonòmica que no pas combatre la malnutrició dels nens. La frase té un fons enorme. Si el senyor José Manuel Soria hagués criticat els governs que prefereixen tenir una televisió que no pas alimentar la canalla, hauria estat simplement un demagog clàssic, de manual.

Faria una contraposició absurda, però efectista i populista. Certament, difícil de fer per part d'un ministre –i més del ministre d'un govern que manté una televisió pública enormement deficiària─ però coses més estranyes s'han vist.

Però el que converteix la frase en enlluernadora és que parla precisament i exclusivament de televisions autonòmiques. Se suposa que vol dir que és escandalós i no té cap mena de sentit mantenir TV3 si hi ha nens catalans amb malnutrició... però que té tot el sentit del món mantenir TVE encara que hi hagi nens espanyols amb malnutrició. TV3, la televisió en català, és una cosa supèrflua, prescindible, identitària, que només s'explica pel caprici d'un govern enfollit per la llengua i la identitat.

En canvi, TVE –que com tothom sap no té ni llengua ni color, és celestial, no contaminada per cap dèria partidista ni identitària─ és una cosa imprescindible. Per descomptat més imprescindible que la nutrició dels nens. El que fa l'Estat, el que es fa a favor del castellà, el que fan ells a favor seu, és imprescindible. El que fa la Generalitat, el que es fa a favor del català, el que fem nosaltres –encara que sigui en concepte el mateix i en cost infinitament menys─ és ostentós, luxós, prescindible i sospitós.
El que es fa a favor del castellà és imprescindible. El que fa la Generalitat a favor del català és ostentós i prescindible"
Però hi ha una segona lectura de la frase de Soria. Els governs autonòmics prefereixen tenir televisió que alimentar els nens. Mentre que l'existència d'una televisió pública estatal no competeix amb l'alimentació dels nens, perquè alimentar la canalla és cosa de les autonomies. No de l'estat. Carai! Si la malnutrició d'una part de la població no és problema de l'Estat, per què carai tenim Estat?

La malnutrició dels nens no és un problema del sistema d'ensenyament –competència de la Generalitat─ sinó també el marc econòmic, de les polítiques econòmiques, de les polítiques socials, del marc laboral, de la legislació bàsica, del sistema de finançament de cadascuna de les institucions, i tot això és competència de l'Estat. Soria s'ha retratat.

En el seu model, el que fan les autonomies per les llengües i els cultures diferents a la castellana és prescindible, redundant i pecaminós. I l'Estat, que té tot el dret a fer el que valgui per la llengua i la cultura castellana, no és responsable en absolut del benestar dels seus ciutadans. Això és cosa només de les autonomies. I d'això en diuen una Espanya solidària, descentralitzada i respectuosa amb la diversitat!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Vicenç Villatoro
Vicenç Villatoro
Periodista i escriptor
Opinió ·
Ni decebre ni malbaratar
Opinió ·
Concentrar el vot independentista
Opinió · País Valencià
Les claus del 'sorpasso'
Opinió ·
Estratègies
Opinió ·
Trencar l'espai
Opinió ·
Tertúlies d'importació
Opinió ·
La cacera
Indica publicitat