Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 25 de de juliol del 2013 | 15:04
Opinió
Vicenç Villatoro
Periodista i escriptor

Tertúlies d'importació

Vivim temps de demagògia i de frivolitat, si se'm permet la redundància. Ho atribuïm sovint al món de la política, però encara llueix més en el món de la parapolítica. Des de Catalunya, ens hem queixat sovint de la deriva d'algunes tertúlies madrilenyes, convertides en combats de gladiadors en les que guanya qui més crida i qui la diu més grossa.

En aquestes tertúlies, d'un automatisme agre, s'ha establert allò del 'tot s'hi val', especialment contra les institucions catalanes. Doncs bé: de vegades em fa l'efecte que estem important el model cap a Catalunya. No necessàriament els tertulians, però sí la fórmula de les tertúlies.

L'altre dia en vaig enxampar casualment una per ràdio on un tertulià, no el vaig reconèixer per la veu, comentava els morts a l'accident de tren de Galícia. Òbviament, en feia una interpretació ideològica. I va continuar dient una cosa de l'estil: com que el govern de Catalunya és ultralibertral (o neoliberal, no sé ben bé quina expressió va fer servir: com que és obvi que en el llenguatge popular dir que algú és liberal és més un elogi que no pas un insult, hi han hagut d'enganxar prefixos per convertir-ho en presumptament insultant) i li agrada molt privatitzar, ara es dedicarà a privatitzar els trens de rodalies i per tant es multiplicaran els accidents ferroviaris com aquest a Catalunya.

Personalment, em sembla d'un mal gust incompatible amb una cultura democràtica sòlida, quan encara tenim la retina plena dels morts en un accident, fer-ne culpable o responsable a algú, a una administració o a un privat, si no se'n tenen proves o indicis molt concloents. Però encara és més de mal gust llançar com un arma contra un govern o contra qui sigui no ja els morts que hi ha hagut, sinó uns morts que no hi ha hagut, en uns accidents que no s'han produït, per culpa teòricament d'una decisió que mai no s'ha pres. És la importació del tot s'hi val.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Vicenç Villatoro
Vicenç Villatoro
Periodista i escriptor
Opinió ·
Ni decebre ni malbaratar
Opinió ·
Concentrar el vot independentista
Opinió · País Valencià
Les claus del 'sorpasso'
Opinió ·
Estratègies
Opinió ·
Trencar l'espai
Opinió ·
La cacera
Opinió ·
Soria i una idea de l'Estat
Indica publicitat