Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 26 de de maig del 2014 | 17:25
Opinió · País Valencià
Vicenç Villatoro
Periodista i escriptor

Les claus del 'sorpasso'

Les eleccions europees han dut la política catalana un doble titular. El primer, un reforçament del bloc sobiranista per damunt del contrari a tota consulta. El segon, una certa redistribució interna de les forces en tots dos blocs.

Una redistribuició que, en el cas del bloc sobiranista, ha significat el sorpasso d'Esquerra per davant de CiU, malgrat que la coalició nacionalista millora els seus resultats respecte a les europees anteriors. CiU es manté segona, però canvia el primer gràcies a una espectacular ascensió d'Esquerra i una encara més espectacular davallada del PSC.

Si haguéssim de descriure de pressa i de manera senzilla el que va passar a les eleccions europees a Catalunya (sempre és més complex i més matisat) jo proposaria la imatge següent. Tenim una bossa amb aproximadament un milió de vots per repartir. Entorn de 550.000 vénen de l'abstenció, 350.000 els perden els socialistes i 100.000 els perd el PP. On aniran? Doncs la immensa majoria --gairebé 800.000-- al bloc sobiranista.

Els altres dos-cents mil als partits petits antisobiranistes o als fenòmens mediàtics. Dels 800.000 vots de la bossa nova que van als sobiranistes la major mossegada la fa Esquerra, que se n'emporta més de la meitat. La segona, Iniciativa i la tercera, CiU --en guanyen més de cent mil. Per tant, tot el sobiranisme puja. Però no tot puja igual.
Tot el sobiranisme puja, però no per igual"
Aquesta és la crònica. Llavors ve allò del sorpasso. Números en mà, no s'explica pel fet que Esquerra s'emporti antic vot convergent, sinó perquè Esquerra s'emporta molt més vot del que hi havia en aquesta bossa de votants per repartir, procedents de l'abstenció i del PSC. Convinguem que els d'aquesta bossa nova que van al bloc antisobiranista serien gairebé tots els que perd el PP i una part petita del que perd el PSC. Per què Esquerra ha estat més atractiva que CiU per aquests nous votants del sobiranisme. Jo diria que per cinc tipus de raons.

1.- Naturalesa de les eleccions. Les europees són unes eleccions més heràldiques que qualsevol altra, on l'elector té més tendència a deixar anar un missatge nítid i contundent que no pas als matisos o als vots útils. S'ha vist a tota Europa. Hi ha hagut, a més, dues tendències generals europees en aquestes eleccions. Una, la centrifugació de vot des dels espais centrals als més extrems o perifèrics i l'altra el càstig a qui mana o ha manat en benefici de qui no mana ni ha manat. En aquest marc, ha estat precisament l'èpica sobiranista el que ha permès a CiU aguantar molt millor que la majoria dels partits centristes que governen. 
Esquerra s'emporta molt més vot de l'abstenció i del PSC que de CiU"
2.- Dinàmica espanyola. La lectura espanyola d'aquestes eleccions era que l'afebliment del sobiranisme passava per una derrota del president Mas. Convergència i Unió ha patit de manera molt especial l'artilleria combinada de l'estat, sumada al desgast pel govern (o pel no govern, en la mesura que una part del desgast d'exercir el govern de la Generalitat es deu a no poder-lo exercir prou, a no tenir recursos per governar més). 

3.- Encerts estratègics d'Esquerra. Esquerra ha aconseguit en molt poc temps una brillant i gairebé miraculosa reavalortització de la seva marca. I ho ha fet descansant sobre molt pocs noms públics i sobre l'aposta repetida per independents. Això ha aconseguit esborrar a una velocitat meteòrica els costos d'haver participat en el tripartit i l'ha convertit en una força clarament ascednent. Ha sabut, a més, bastir un discurs atractiu per a l'antic votant socialista que volia votar sobiranbista, però volia al mateix temps mantenir una imatge de vot d'esquerra i de càstig al govern. La feina de Junqueras en aquest sentit ha estat magnífica, i ja abans d'aquestes eleccions. Si el tripartit va ser una aposta per fer créixer Esquerra a costa de CiU –i no va funcionar-- l'aposta Junqueras de fer créixer Esquerra a costa del PSC sí que ha funcionat.
L'aposta Junqueras de fer créixer Esquerra a costa del PSC ha funcionat"
4.- Errors estratègics de CiU. Al marge dels problemes inherents a una coalició on no tothom diu ben bé el mateix (en unes eleccions que reclamen claredat i contundència), és a dir, del problema de Duran i Unió, CiU no ha sabut crear el discurs atractiu per als antics votants socialistes. Diria que en aquest front no ha mossegat res, ni ara ni en les últimes eleccions catalanes. I mira que hi havia espai, com ha demostrat Esquerra! I jo diria que això remet a un problema més de fons: CiU, des del govern, ha renunciat a disputar a Esquerra l'hegemonia intel·lectual, cultural i mediàtica dins del catalanisme. Ha cregut que li convenia més congelar les fronteres, mantenir l'statu quo i obtenir així un miratge de pau, que no pas construir un discurs propi competitiu amb el d'Esquerra.

5.- Aposta d'antics socialistes. Una bona part dels quadres desencantats del PSC de Pere Navarro han fet una aposta de futur per Esquerra, que és també una aposta personal. Hi veuen un espai on hi tindran joc. Això, si és així, es notarà sobretot a les municipals. Uns quadres sense partit veuen Esquerra com un partit sense quadres i troben que aquesta és la seva oportunitat.

Aquestes podrien se algunes de les causes del sorpasso. Jo crec que també pot tenir efectes. Alguns de molt bons. No pas tots. Però d'això ja en parlarem.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Vicenç Villatoro
Vicenç Villatoro
Periodista i escriptor
Opinió ·
Ni decebre ni malbaratar
Opinió ·
Concentrar el vot independentista
Opinió ·
Estratègies
Opinió ·
Trencar l'espai
Opinió ·
Tertúlies d'importació
Opinió ·
La cacera
Opinió ·
Soria i una idea de l'Estat
Indica publicitat