Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de de juliol del 2014 | 17:18
Opinió
Vicenç Villatoro
Periodista i escriptor

Concentrar el vot independentista

Per aconseguir la independència de Catalunya, el moviment sobiranista ha d'estar disposat a una sèrie de sacrificis. Segurament no el més gran però sí el més urgent, el més necessari i el primer que ens trobarem en ordre d'aparició en pantalla serà el de concentrar el vot: votar tots junts en unes eleccions de caràcter plebiscitari. És un sacrifici i una incomoditat. 

Cadascú voldria votar els seus, amb els seus matisos, més de dretes o més d'esquerres, pensant en les retallades o en els impostos o en la revolució o en la conservació. I a tothom li fa una mandra enorme haver de votar també els altres, els que no són els seus.

Ens agradaria a tots triar molt ben triada la nostra companyia. Però perquè la cosa surti bé, segurament hi haurà un dia en el que tots els sobiranistes hauríem de poder votar una mateixa llista que tingués força davant de la ciutadania i del món per dur a terme les actuacions, les negociacions i les gestions imprescindibles per arribar a la independència. Sense poder triar la companyia. Junts i barrejats. Pot ser que no, pot ser que tinguem l'ocasió de votar a tots el mateix en una consulta o un referèndum. Però hi ha moltes possibilitats que aquesta concentració de vot l'haguem d'exercir –imprescindiblement, perquè no tenim altra opció-- en unes eleccions obertes.
Partits i organitzacions han de fer una llista única que permeti concentrar el vot"
Sembla un sacrifici relativament petit, però no ho deu ser tant: fins ara mai no l'hem fet. En un parell d'ocasions, les últimes catalanes i les últimes europees, tots estem d'acord que si s'hagués acumulat el vot sobiranista en una única llista el procés n'hauria sortit reforçat, amb més possibilitats. No va ser possible. Però perquè els ciutadans puguin fer aquest sacrifici d'oblidar els seus matisos i diferències polítiques profundes i –en una sola ocasió!-- concentrar el vot sota un únic objectiu i al voltant d'ún únic punt que és la independència de Catalunya, aquest sacrifici l'han de fer primer els partits i les organitzacions que estan per la independència. Nosaltres hem de concentrar el vot sense perdre'n ni un.

Però els partits i les organitzacions han de fer una llista única que permeti concentrar-lo. Al meu parer, si al final la consulta directa no és possible, aquest serà el gran tema a la tornada de l'estiu. Certament, hem de confiar que la consulta serà possible. I fer tot el que estigui a les nostres mans per aconseguir-ho. Però també hem d'anar treballant en el pla alternatiu, les eleccions plebiscitàries. És pitjor, però pot ser que sigui l'única opció accessible. I en un cas i l'altre, convindria guanyar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Vicenç Villatoro
Vicenç Villatoro
Periodista i escriptor
Opinió ·
Ni decebre ni malbaratar
Opinió · País Valencià
Les claus del 'sorpasso'
Opinió ·
Estratègies
Opinió ·
Trencar l'espai
Opinió ·
Tertúlies d'importació
Opinió ·
La cacera
Opinió ·
Soria i una idea de l'Estat
Indica publicitat