Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 6 de de febrer del 2012 | 18:19
Opinió · Política
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari

Una qüestió d'identitat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya podria dictar ben aviat la sentència definitiva contra l'ensenyament en català i, per tant, resoldria desfavorablement el recurs interposat pel Govern de la Generalitat davant l'ordre del mateix Tribunal que 

Carme-forcadell

Barcelona · l'obligava a introduir la llengua espanyola com a vehicular de l'ensenyament, en compliment de les sentències del Tribunal Suprem.

El Govern català per complir aquestes sentències dels Tribunals Suprem i Superior de Justícia de Catalunya ja va reconèixer que l'espanyol també és llengua vehicular i en les resolucions d'inici de curs, enviades el passat mes de juny, ordenava a les direccions de centre introduir l'ensenyament oral de la llengua castellana en el primer curs del cicle inicial i també obria la porta a l'ensenyament de continguts d'àrees no lingüístiques en espanyol.

Malgrat aquestes mesures que obren la porta a la utilització de l'espanyol com a llengua vehicular de l'ensenyament el PP no està satisfet i demana que les dues llengües s'utilitzen per igual a l'escola, obviant que a l'escola els alumnes ja utilitzen l'espanyol tant o més que el català, l'únic lloc on no és així és dins de les aules i és aquí on exigeix el compliment de les sentències.

De fet, els tribunals espanyols sempre han donat cobertura legal a la destrucció sistemàtica de la llengua, la cultura i la identitat catalanes, iniciada fa anys, pel PP, en els territoris on la presència del català, per diferents motius polítics i socials, és més feble com el País Valencià o les Illes. Ara, instal·lat al Govern d'Espanya i amb la força de la majoria absolut prepara la propera embranzida contra l'ensenyament en català.

No és una qüestió pedagògica, ni d'aprenentatge, ni de coneixement de llengües, és una qüestió d'identitat. La llengua és l'essència, l'ànima de la identitat catalana. Som catalans perquè pensem, interpretem i vivim el món a través del nostre llenguatge. Si canviem el llenguatge i la nostra manera d'apropar-nos al món també canviarem la nostra identitat.

El PP sap perfectament que introduint l'espanyol a l'ensenyament i deixant el català sense protecció legal, aquest anirà desapareixent del sistema escolar català, perquè ho reconeguem o no el català és present a les aules, però difícilment es manté als patis i passadissos. Els alumnes catalans son capaços de parlar català i castellà, fins i tot millor castellà que català com demostren les proves, però el PP no en té prou amb això no en té prou amb què l'espanyol sigui més parlat i la llengua dominant, el PP vol la desaparició del català i del sistema d'immersió lingüística que ha servit en els darrers 30 anys per preservar la cohesió social.

Si els catalans i catalanes i els nostres polítics al capdavant no som capaços de reaccionar davant d'aquesta injustícia i d'aquesta barbaritat, potser ens haurem de preguntar si som de veritat un poble o només som un grup de persones que parlem igual.

Carme Forcadell Lluís

www.carmeforcadell.cat




Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carme Forcadell
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari
Opinió ·
Sense renúncies
Opinió ·
El futur comença el 25
Opinió ·
Se'ls veu el llautó
Opinió · Societat civil
Treball en equip
Opinió ·
Sense estat no tenim res
Opinió · Societat civil
Comença la Marxa cap a la independència
Opinió · Política
Mai no serà l'hora de Catalunya
Indica publicitat