Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de de novembre del 2011 | 15:41
Opinió · Política
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari

Aprendre dels bascos

Ara que el País Basc esta vivint una de les èpoques més interessants de la seva història. Ara que ETA ha deixat les armes i això obre un ventall de perspectives enormes i un futur engrescador.

Ara   que el nacionalisme basc ha recuperat el protagonisme. Ara que s'ha posat sobre la taula la independència d'Euskadi, els catalans ens ho mirem amb enveja i admiració. Ara toca, doncs, escriure, opinar, comentar i valorar el procés del País Basc i comparar la seva situació amb la nostra, analitzant semblances i diferències.

En canvi, quan a Euskadi les coses no van bé assegurem que nosaltres no hi hem de fer res, que cadascú ha de fer la seva via, que no tenim els mateixos interessos i que les situacions són molts diferents, que els bascos són molt especials i  que el millor que podem fer és deixar-los fer el seu camí i nosaltres fer el nostre.

És cert que, tradicionalment, els bascos no tenen en compte els interessos generals quan es tracta de defensar els interessos d'Euskadi i ben bé que fan, l'obligació de qualsevol Govern és defensar el  seu poble i el seu país. Això és el que hauríem hagut de fer nosaltres, el Govern de la Generalitat hauria hagut de defensar els interessos de Catalunya en lloc d'arreglar els problemes d'Espanya.
Quan a Euskadi les coses no van bé assegurem que nosaltres no hi hem de fer res
Estaria bé que, per variar, els catalans ens ocupéssim només de Catalunya, estaria bé que deixéssim de mirar el melic espanyol per centrar-nos en Europa i en el món, estaria bé que deixéssim de considerar Espanya com el nostre model de referència per centrar-nos en altres països europeus més propers a les nostres necessitats i interessos.

Al País Basc estan contents i esperançats en el futur, ho he pogut comprovar, saben que s'ha encetat un camí sense retorn, ja no és possible fer marxa enrere no només perquè ETA ja no té forces, sinó perquè la societat basca sap que només podrà aconseguir els seus objectius a través de la reconciliació nacional, que només podran exercir el dret d'autodeterminació si hi ha pau. Només la via política els permetrà explorar totes les possibilitats de futur perquè, malgrat el Govern espanyol, avui tot és possible.
Només la via política els permetrà explorar totes les possibilitats de futur
Ara toca, doncs, parlar d'una Amaiur catalana, tot i que a Catalunya una coalició com aquesta no és possible, es va intentar abans i després de la manifestació del 10 de juliol de l'any passat, quan hi havia unes  condicions immillorables, i va fracassar. Es va intentar i es continuarà intentant sense tenir en compte que ni la política catalana ni, sobretot, els polítics catalans no són com els del País Basc.

Ens falta sentit d'estat, no sabem prendre les decisions adequades en el moment adequat, per això vam rebutjar el concert econòmic ara fa més de 30 anys. I per això, ara, és vital aconseguir  un pacte fiscal i demostrar que som capaços d'esmenar l'error i d'unir-nos per defensar els interessos de Catalunya. A veure si de veritat  hem après dels bascos.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carme Forcadell
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari
Opinió ·
Sense renúncies
Opinió ·
El futur comença el 25
Opinió ·
Se'ls veu el llautó
Opinió · Societat civil
Treball en equip
Opinió ·
Sense estat no tenim res
Opinió · Societat civil
Comença la Marxa cap a la independència
Opinió · Política
Mai no serà l'hora de Catalunya
Indica publicitat