Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 29 de de març del 2012 | 16:49
Opinió · Llengua
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari

Sobirania lingüística

Per si us quedava algun dubte, les declaracions del vicepresident del Parlament Europeu, i membre històric del PSOE Miguel Ángel Martínez, demostren que l'Estat espanyol està utilitzant tota la seva influència, la seva força i la seva posició a Europa per impedir que el català ocupi el lloc que li pertoca entre les diverses llengües del món.

Aquest senyor, que a més és el responsable de multilingüisme, traducció i interpretació del Parlament Europeu, ha dit que l'ús del català no és viable ni raonable i que senzillament no es farà, tant se val el motiu. No es farà cap excepció, ha assegurat Miguel Àngel Martínez, malgrat que el nou president de l'Eurocambra, el socialista alemany Martin Schulz, ha promès donar suport als eurodiputats catalans perquè puguin usar la seva llengua a Europa.

El menyspreu de molts polítics espanyols pel català és malaltís, no és una qüestió econòmica, ni pedagògica, ni pràctica, és senzillament odi cap a una llengua diferent de la seva. L'espanyol continua sent considerada l'única llengua imperial, malgrat que Espanya ja no tingui imperi. Per això el senyor Martínez vol protegir-lo perquè, tot i ser un idioma universal, a la Unió Europea només és oficial en un Estat, mentre que hi ha llengües que ho són en dos, tres o quatre.
La nostra llengua ha sobreviscut 300 anys en aquestes condicions i, ara, res ni ningú no ens detindrà"
En qualsevol cas, diu l'històric del PSOE, el rus tindrà prioritat sobre el català a Brussel·les, perquè als països bàltics els rusòfons són gairebé majoria, representen més del 40% de la població i fins i tot el poden fer servir als tribunals de justícia. Els catalans hem d'agrair que aquestes persones parlin tan clar i sense complexos. Sabem, perquè ens ho han dit i demostrat, que l'única llengua d'Espanya és l'espanyol i que les altres llengües són un accident horrible i una monstruositat que volen esborrar. Sabem que el català no té cap possibilitat de sobreviure dins de l'Estat espanyol.

Però la realitat és tossuda i els catalans també, la nostra llengua ha sobreviscut gairebé 300 anys en aquestes condicions i, ara, res ni ningú no ens detindrà, cap personatge sinistre, autoritari i xulesc, com el senyor Martínez, el senyor Vidal Quadras o el senyor Caja aconseguiran que ens arruguem. Ben al contrari, ens encoratgen a continuar treballant en favor del català i ens empenyen cap a la sobirania  nacional i lingüística.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carme Forcadell
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari
Opinió ·
Sense renúncies
Opinió ·
El futur comença el 25
Opinió ·
Se'ls veu el llautó
Opinió · Societat civil
Treball en equip
Opinió ·
Sense estat no tenim res
Opinió · Societat civil
Comença la Marxa cap a la independència
Opinió · Política
Mai no serà l'hora de Catalunya
Indica publicitat