Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 18 de d'abril del 2013 | 17:44
Opinió
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània

La llei de l'acció i el servei exterior de Catalunya (LASECAT)

La nova Llei de l'Acció i el Servei Exterior de Catalunya vol permetre l'evolució cap a unes estructures més consolidades, amb una xarxa de representacions a l'exterior sostenible i un personal de primer nivell preparat per assumir els reptes col·lectius que es plantegen a Catalunya.

Aquesta Llei aportarà una millora substancial en termes d'eficiència i racionalització administrativa que redundarà en donar més coherència a l'actuació internacional de la Generalitat de Catalunya.

El motius que justifiquen l'aprovació de la LASECAT són la concreció i articulació política, institucional i administrativa de les competències recollides a l'Estatut d'autonomia de Catalunya en l'àmbit de l'Acció Exterior i de la Unió Europea, desenvolupant la missió, l'estructura i les funcions d'un veritable i complet Servei exterior català.

La LASECAT ha de desenvolupar i aprofundir la xarxa de representació a l'exterior amb l'objectiu que esdevingui el futur Servei de l'Acció Exterior de Catalunya. També ha d'establir mecanismes de coordinació entre els propis departaments de la Generalitat, el Parlament, els ens locals i altres nivells administratius per tal de maximitzar la potencialitat dels instruments d'acció exterior i el posicionament de Catalunya a nivell internacional tal com preveu l'article 199 de l'EAC.
La voluntat del Govern és desenvolupar una política exterior de país"
D'altra banda, haurà de definir els principis i valors rectors de l'acció exterior de la Generalitat de Catalunya i dotar de major concreció alguns dels articles de l'Estatut d'autonomia de Catalunya. En un moment com l'actual resulta pertinent fer passos endavant seguint, per exemple, el model del Tractat de la Unió Europea que ens els seus articles 2.1 o 3.5 estableix aquells valors, interessos i principis que es promouran en el marc de les seves relacions internacional amb la resta del món.

I finalment, haurà d'avançar cap a una funció pública exterior de Catalunya, flexible davant dels canvis i les noves oportunitats, amb capacitats lingüístiques i domini de les tècniques de negociació internacional que li permetin moure's amb normalitat en contextos internacionals i davant les relacions amb altres governs, institucions europees o organismes internacionals.

Per tant, l'objectiu de la LASECAT és concretar els articles de l'Estatut (no qüestionats per la Sentència 31/2010 del Tribunal Constitucional), una llei necessaria per dur a terme una acció exterior i davant la UE eficaç i adaptada al segle XXI. La voluntat del Govern és desenvolupar una política exterior de país i, per tant, que basteixi aquest desplegament legislatiu sobre un consens parlamentari d'ampli abast, per dotar d'una major seguretat jurídica l'acció exterior del Govern i crear un marc més estable per a la consecució dels objectius a assolir per la nostra nació.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Mireia Canals i Botines
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània
Opinió · Unió europea
Cooperació territorial a la Mediterrània
Opinió · Política
Interferir en els afers interns dels Estats
Opinió ·
"No tenim cap punt en comú amb la senyora Le Pen"
Opinió ·
'Grexit'?
Opinió ·
A propòsit dels Drets Humans, un edifici en blau
Opinió · Política
'Let Catalans Vote', llibertat d'expressió
Opinió · Política
La idea circulant en molts racons de la UE a propòsit del 9-N
Indica publicitat