Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 4 de d'octubre del 2010 | 16:30
Notícia · Política

L'enquesta de Solidaritat i la tendència de Reagrupament

Barcelona · Els sondejos acostumen a coixejar depenent de qui els encarrega i, si de per sí se'ls ha de donar la justa importància, encara s'han d'abordar amb més precaució quan provenen de parts implicades  en les preguntes incloses. Tot i això, les enquestes marquen tendències i, de moment, la que es comença a perfilar és que Solidaritat Catalana entrarà al Parlament, tot i que és una incògnita la força que aconseguirà. El País ja va apuntar aquesta irrupció en la seva darrera enquesta, aquest dilluns El Periódico ho ha reiterat, i un sondeig encarregat per la pròpia formació també contempla aquesta possibilitat.

Segons el sondeig elaborat per TNS Demoscòpia a partir de l'entrevista a 1.201 persones, la formació encapçalada per Joan Laporta aconseguiria entre 6 i 8 diputats amb el 5'6% dels vots, i passaria a ser la sisena força d'un parlament compost per set partits. CiU guanyaria còmodament els comicis amb una forquilla d'entre 56 i 59 diputats (entre 8 i 11 més que les anteriors eleccions) tot i que quedaria lluny de la majoria absoluta, mentre que el PSC cauria als 30-32 diputats i en podria perdre fins a 7. El sondeig indica que ERC seria el partit més perjudicat de les eleccions, ja que es quedaria amb 9-12 diputats, perdent-ne la meitat, i passaria a ser de la tercera a la cinquena força del Parlament. El PP es quedaria igual, amb 13-15 diputats, mentre que ICV, a diferència dels seus companys de tripartit, podria sumar un o dos diputats i n'obtindria 13 o 14. Després de Solidaritat Catalana, Ciutadans tancaria la presència parlamentària augmentant un diputat i quedant-se amb quatre. RCat, amb un 1'6% de vots, i la xenòfoba PxCat, amb el 0,8%, quedarien fora de l'arc parlamentari.

Reagrupament, l'altre gran damnificat
Continuant amb les inèrcies, la majoria de sondejos indiquen que, actualment, Solidaritat Catalana té més suport electoral que Reagrupament. La formació de Joan Carretero, després de diverses assemblees i prop de dos anys de vida a l'esquena, podria quedar fora del Parlament i superada per un partit amb pocs mesos de vida que compta amb un programa molt similar al seu. Reagrupament, doncs, seria el principal damnificat de la divisió entre les dues candidatures independentistes. Segons fonts oficioses de la Generalitat, una eventual coalició entre SI i RCat en un context de molt baixa participació (al voltant d'un 45%, poc menys del que augura l'enquesta de El Periódico d'aquest dilluns) podria arribar als 12 diputats. En aquest sentit, cal esperar l'efecte que pugui tenir el Manifest conjunt que han presentat Reagrupats' i Solidaris' per forçar la unitat entre les dues formacions, una proposta que serà presentada aquest dimarts al Fossar de les Moreres i en que ja hi ha confirmada l'assistència d'Heribert Barrera.

L'afer Facebook
D'altra banda, Solidaritat Catalana ha denunciat que la xarxa social Facebook ha tancat el seu perfil, sumant-se així a les baixes de la Plataforma per la Llengua o Xarxa Independentista. SI ha denunciat que "Facebook està rebent fortes pressions per tancar els perfils dels qui defensem la llibertat del nostre país" i ha criticat la doble vara de mesurar que exerceix la xarxa social respecte d'altres perfils.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat