Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 27 de de setembre del 2007 | 16:53
Notícia · Comunicació

El periodisme català denuncia que la justícia s'extralimita quan demana als fotògrafs material incriminatori

El Col·legi de Periodistes, el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) i el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) s’han posicionat públicament en contra de la petició que l’Audiència Nacional espanyola ha fet a la premsa perquè els lliuri fotografies per poder identificar les persones que han cremat fotografies del rei d’Espanya en els darrers dies. Així mateix, els tres col·lectius donen ple suport al fotògraf Jordi Ribot, que s’ha negat a facilitar les fotografies que va fer a Girona de la crema d’imatges del rei espanyol i que divendres haurà de comparèixer a l’Audiencia Nacional.
Les tres institucions també demanen al conjunt de la professió que es negui a facilitar aquest material a la justícia espanyola, emparant-se en què la tasca del periodista és "la d'informar a la societat, no pas la de treballar per oferir informació a la policia", segons afirma el GPRB. El SPC titlla la demanda de la justícia de "petició inadmissible en una societat democràtica", ja que en propers esdeveniments similars "els participants poden veure els treballadors de la informació més com a policies que com a informadors". El Col·legi de Periodistes manifesta que "és coercitiu" i "pot constituir una forma de vulneració del secret profesional, dret necessari per preservar el dret fonamental a la llibertat d'informació, que no es pot entendre sense la capacitat d'accés a la font, tot i preservant la seva identitat". El Grup Barnils, alhora, posa l'accent en què la petició té un "rerefons polític", motiu pel qual els periodistes tenen dret "a invocar el secret professional". Divendres, el fotògraf Jordi Ribot ha estat citat a declarar a l'Audiencia Nacional, davant del jutge Grande Marlaska -que porta les diligències per la crema de fotos reials-, perquè s'ha negat a lliurar les fotografies que va fer el 22 de setembre a Girona durant l'acte de crema pública de fotografies del monarca espanyol.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat