Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 19 de de setembre del 2007 | 17:32
Notícia · Comunicació

La productora de 'Terra Lliure, punt final' surt al pas de l?informe del CAC

Els errors, la tendenciositat i el baix nivell de l’informe que dilluns va emetre el CAC sobre el documental “Terra Lliure, punt final”, dirigit pel periodista David Bassa, ha fet que l’empresa que el va elaborar, la productora Batabat, s’hagi vist obligada a dir-hi la seva. L’informe es posa, bàsicament, en qüestions com el vocabulari emprat, la pertinença ideològica dels entrevistats i les fonts d’informació. Considera que, per ser adequat i d’acord amb la missió pública de TVC, que és per on es va emetre el reportatge –per cert, amb rècord d’audiència tot i la timidesa de programar-lo un divendres a la nit pel 33-, s’havien d’utilitzar termes com “terrorista” i “atemptats” i s’havia de donar més veu a les víctimes. La productora del documental ha emès un comunicat en què desmunta, una per una, les acusacions del Consell.
D’entrada, en quant a l’ús de paraules com “grup armat” o “organització armada” en lloc de “terrorista” per referir-se a Terra Lliure o “activistes” o “militants” per referir-se als seus integrants en lloc de “terroristes” es deu a la voluntat “que el fil conductor, la veu en off, fos el màxim de neutre i assèptic possible”. No en va aquesta és la línia que segueixen la BBC, France 3, Le Monde, Libération, La Reppublica o The Guardian, recorda Batabat. De fet, el llibre d’estil de la BBC es refereix precisament al terme “terrorista” com “una barrera per a la comprensió d’una descripció informativa” i insta els seus redactors a evitar-la. El CAC, però, prefereix el conegut “rigor” de la Brunete mediàtica; i sense cap mena de rubor.

Així mateix, davant l’acusació de manca de pluralitat entre els entrevistats, la productora aclareix que el documental “no pretenia resseguir o explicar la lluita armada a Catalunya sinó que pretenia resseguir i explicar la història concreta de Terra Lliure”. Què menys, doncs, que prioritzar i deixar que s’expliquin els qui en van formar part. I no per això hi manquen veus tan allunyades ideològicament com les de l’expresident Jordi Pujol, l’exdelegat del govern espanyol Martí Jusmet o el jutge Baltasar Garzón.

Pel que fa a la presència de víctimes, es recorden les múltiples negatives de víctimes i familiars de víctimes –només una de mortal, cal dir- per sortir en pantalla. Amb tot, el reportatge dóna veu a un afectat per l’atemptat amb més ferits de l’organització. En definitiva, la productora, “lamenta haver de fer totes aquestes explicacions” per un informe que s’hagués pogut evitar si el CAC hagués parlat prèviament amb algun dels responsables. Un altre tema és que al CAC, vista la deriva que ha pres, li interessi evitar un comunicat així que criminalitza gratuïtament i es posa al servei d’interessos ben poc peridístics.

En aquest sentit, el Grup de periodistes Ramon Barnils, que ja s’ha posicionat sobre aquest tema, constata el predomini de les valoracions polítiques de l’informe del CAC per sobre de l’anàlisi periodístic i considera que “el fet de no utilitzar un llenguatge policial o volgudament estigmatitzador és una virtut i no un defecte”.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat