Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 30 de de juny del 2010 | 14:25
Crònica · Unió europea

La Unió Europea des de fora

Naturalment cinc dies als EUA, concretament a Nova York, no donen per fer una tesi sobre com ens veuen des d'allà, de manera que em limitaré a exposar el que m'ha semblat a mi, sabedor de la desviació que poden tenir els meus comentaris.

En primer lloc, la durant molts anys ciutat capdavantera mundial per la seva capacitat financera i avantguardista en molts aspectes, m'ha donat la sensació que va perdent capacitat respecta a d'altres indrets, tot i així conserva el seu encant com a ciutat a visitar, amb il·limitats racons que la fan única, però, almenys a mi i pot ser perquè les havia vist, l'absència de les Torres Bessones a Manhattan provoquen una tristesa que d'alguna manera ha d'afectar als novaiorquesos.

I pel que fa a la Unió europea, la veritat és que no he vist a Nova York cap signe de la seva existència, fins i tot els diaris principals, generalment, quan es refereixen a alguna noticia europea, la solen situar dintre de l'apartat d'Europa. Posant per cas a la noticia de la reunió del G-20, es feien més ressò del que proposava i defensava la Cancellera Merckel, com a mandataria alemana, que no pas de les propostes de la Unió Europea.

Tot i ser conscient de la falta de contrastació de les dades que exposo, que com ja he dit se situen en unes sensacions personals, m'atreveixo a dir que a la Unió Europea li falta capacitat política exterior, la mateixa capacitat que li confereix, si s'aplica en clau europea, el Tractat de Lisboa, però que ara per ara no es deixa notar. Caldria doncs que des de l'Alta Representant per la Política Exterior es fessin els esforços necessaris per desenvolupar la política exterior, amb l'objectiu de ser present en els moments claus del món i desenvolupant la diplomàcia europea exterior i també la capacitat conjunta de seguretat i defensa. Si no es fa així, des de fora no ens prendran en serio i correrem el perill de perdre el carro dels estats capdavanters del món, entres els que hi són els EUA, els estats emergents i d'altres.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat