Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de de juny del 2014 | 17:09
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

Una pregunta realment pertinent

Coincidim plenament amb el postfeixisme i el socialisme espanyols quan neguen la pertinència del debat monarquiarepública.

Lleida · Hi coincidim perquè, per als demòcrates, la tal disjuntiva queda exclosa de l'àmbit de la discussió pública, però no pas perquè l'hàgim resolt, recentment, després d'intricades deliberacions, sinó perquè la seua mateixa exclusió és, des de fa dècades, un a priori, una condició de possibilitat, de qualsevol democràcia.

Ser a hores d'ara demòcrates no vol pas dir, per exemple, defensar que les dones tenen prou capacitat de discerniment per votar, en oposició als qui voldrien privar-les d'aquest dret per raó de la seua "naturalesa eminentment emotiva": vol dir haver definitivament desterrat de l'àgora qualsevol principi de dubte sobre la immanència entre sufragi universal i democràcia.
Hi ha res que pugui fer, el clan dels Borbons, per deixar de merèixer-nos el més profund dels menyspreus?"
Ser demòcrata no significa advocar per qualsevol debat en qualsevol moment, igual que ser amic de la ciència, l'any 2014, no pressuposa la possibilitat d'implicar tota la comunitat científica en una reconsideració de la llei de la gravetat. Quan el desafiament, avui, és dotar de substantivitat els drets democràtics ─liquidar l'absurd d'una democràcia en què el demos no és materialment lliure─, resulta inacceptable que algú ens distregui amb el qüestionament de la llei dels greus: amb la revisió, per exemple, del dret a la ciutadania d'aquells subjectes que no presenten trets somàtics indoeuropeus. Etc.

Monarquia o república? Una pregunta realment pertinent fóra aquesta: hi ha res que pugui fer, el clan dels Borbons, per deixar de merèixer-nos el més profund dels menyspreus? Imitar l'Alfons XIII del 1931, prèvia cessió del botí de guerra ─de la guerra que, en diferit benefici del tal clan, va guanyar un general genocida: vet aquí una resposta temptativa per començar un debat no extemporani.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat