Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 3 de de febrer del 2016 | 13:28
Crònica · Política catalana

Democràcia, ço és, el govern de les putes, lletges, grasses, malfollades i subnormals

És aquella aversió decimonònica de les classes benestants al poble baix, a la hipòtesi d'una turba informe i descontrolada franquejant la porta de casa, que ara alguns han sabut dissimular amb posats d'esteta sorneguer ("la radicalitat no és incompatible amb l'elegància"), fins que ―és clar― ha arribat el dia en què els han franquejat, políticament, la porta de casa.

"Puta, lletja, grassa, malfollada i subnormal" no han estat doncs intemperàncies de ciberindepe desesperat davant l'obstinació bartlebiana de la CUP ("preferiríem no investir-lo, senyor Mas"), sinó epítets de demarcació social que ha calgut explicitar quan la turba informe ―i ara, a més, inquietantment matriarcal― ha gosat entrar al palau per decidir qui no hi manaria. A les dones de la CUP (a la mateixa CUP) se'ls ha dit "putes, lletges, grasses, malfollades, subnormals", no pas per la seua enutjosa tossuderia, sinó, fonamentalment, perquè han actuat talment haguessin oblidat que ho són.

 

Fins que, ja al segle XX, es va fer conceptualment conciliable amb les formes més diverses d'opressió, per democràcia, històricament, només podia entendre's això: un govern de pobres i per als pobres. Les classes rectores l'abominaven i no podien afigurar-la sinó com un conciliàbul permanent d'homes esgarrats, enzes i pudents prenent decisions delirants ―i lesives, és clar, per als seus interessos. Avui, al Principat, aquelles figuracions demofòbiques ―amb l'afegit d'un masclisme abjecte― s'han desplaçat cap a les diputades de l'única formació anticapitalista del Parlament. Els esgarrats, enzes i pudents d'ahir són les putes, lletges i grasses d'avui. Vet aquí una preciosa i involuntària lliçó de filologia política a càrrec de la reacció pàtria.

 

Ivan Mambrillas

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat