Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 19 de de novembre del 2014 | 17:39
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

De l'arsenal mediàtic de l'independentisme

La pregunta mai no serà "de quina manera els mitjans de comunicació hegemònics van contribuir a crear un marc cognitiu comú favorable a la independència", sinó "de quina manera un marc d'interpretació independentista va esdevenir socialment hegemònic sense el suport de cap mitjà de comunicació poderós".

Lleida · La hipòtesi mai no serà "la crisi econòmica va tornar els catalans cognitivament indefensos davant la demagògia mediàtica que responsabilitzava Espanya de totes les calamitats", sinó "el poder mediàtic de la Catalunya autonòmica necessitava almenys un bienni de massives manifestacions populars per deixar d'associar moviments subversius, d'empoderament ciutadà, al sintagma foc d'encenalls". 

Un setmanari pancatalà, algun article d'opinió (en un diari minoritari i desacreditat), una tertúlia de ràdio (si no la censuraven) i alguna catòdica picada d'ullet: vet aquí l'arsenal mediàtic de què disposava, fins no fa gaire, en l'era prexarxa, el catalanisme independentista. Els balanços dels experts que acudien a simposis sobre l'espai comunicatiu català eren, llavors, invariablement ─i dissimuladament─ desoladors. L'independentisme ha estat històricament tan hegemònic entre els media catalans com el republicanisme entre els espanyols.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat