Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 13 de d'agost del 2009 | 09:20
Crònica · Afers religiosos

A l'extrema dreta no li ha agradat la nova encíclica del Sant Pare

Feia temps que s'anunciava i per fi s'ha publicat la nova encíclica del Sant Pare, Caritas in Veritate. Aquesta tercera encíclica de Benet XVI s'ha retardat segurament a causa de la crisi econòmica, per tal d'intentar respondre amb més precisió a l'actual situació mundial. Justament, es va presentar la vigília de la cimera del G-8 i pocs dies abans de la seva trobada amb el president dels Estats Units. Segons sembla, Obama hi va mostrar molt interès, se la va llegir amb atenció i en la següent escala del seu viatge, a Ghana, es va notar perfectament que algunes de les idees dels seus discursos tenien molt a veure amb la nova encíclica.

L'encíclica s'insereix en la llarga tradició de la Doctrina Social de l'Església, normalment oblidada. Feia vint anys que no es publicava una encíclica social, des que Joan Pau II va escriure Centesimus Annus l'any 1991, amb motiu del centenari de la coneguda Rerum Novarum de Lleó XIII. La nova encíclica actualitza les inquietuds socials de l'Església catòlica, centrades en l'economia i la globalització. El títol de l'encíclica -Caritat en la veritat- ja apunta el punt de partença o la idea bàsica  inicial: l'amor es conjuga amb la veritat; el cor amb la raó.

Des d'aquesta perspectiva, l'encíclica s'endinsa en el camp econòmic, tot assenyalant llums i ombres del mercat i denunciant els abusos contra els treballadors i l'essència del capitalisme. I fa un repàs d'un ampli ventall de qüestions, des de la crida a una reforma de l'ONU fins a la importància del paper dels sindicats, les aplicacions de la justícia distributiva i social al món econòmic, la solidaritat internacional o la potenciació de la societat civil.

L'encíclica ha rebut elogis gairebé generalitzats. Molts s'han estranyat de la naturalesa d'aquesta encíclica i han subratllat "l'inesperat gir a l'esquerra" de Benet XVI, com si de cop i volta s'hagués convertit en un revolucionari. De fet, la Doctrina Social de l'Església sempre s'ha formulat en els mateixos termes i només el desconeixement habitual fa que es margini aquesta part fonamental del magisteri. El pensament de l'Església pel que fa  la qüestió social sempre ha criticat el capitalisme amb duresa.

Per això mateix sorprèn la frivolitat de l'ínclit secretari portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, Martínez Camino, el qual va tenir la barra de negar en l'acte de presentació de Caritas in Veritate que Benet XVI critiqués el capitalisme: "ni tan sols apareix la paraula mercat". El cinisme de personatges com Camino coincideix amb una línia de pensament majoritària en l'extrema dreta política, social i eclesial que sempre ha ignorat els ensenyaments de la Doctrina Social de l'Església.

El portal Libertad Digital, el vicepresident del qual és Federico Jiménez Losantos, com a mínim no se n'ha amagat i ha tingut el valor de reconèixer obertament que l'encíclica els suscita "objeccions" i aborda certs problemes "amb una visió excessivament ideologitzada, en sentit equivocat".   

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat