Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 24 de d'agost del 2007 | 17:39
Recull de premsa · Política

Margalida Tous: "Els comunicadors fan escola i, per tant, han de fer un bon ús de la llengua"

La nova directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Margalida Tous, exbatlessa d'Artà, en una entrevista al Diari de Balears, es mostra totalment convençuda de la necessitat que el català, a les illes, recuperi el paper que li correspon, en tant que llengua pròpia. Segons Tous, "cal centrar-nos a prestigiar socialment la llengua catalana. El català ha de ser la llengua vehicular en un poble que, de cada cop més, és multilingüe".
Tous també critica durament la nefasta política lingüística que seguia IB3 fins ara: "Alguns determinats entrevistadors es dirigien en castellà al convidat en qüestió pel simple fet que el català no era la seva llengua materna -de l'entrevistat, encara que l'entengués, transmetien a la població el fet que la llengua pròpia de les Illes era una llengua de segona, que en una situació de diglòssia lingüística només el castellà era la llengua vàlida". Tous té clar que els mitjans de comunicació, "i sobretot els audiovisuals, són una finestra que hauria de servir per donar a conèixer la llengua de Balears a tots els seus habitants i fomentar-ne l'ús, com també dotar-la de prestigi social. Els comunicadors fan escola i, per tant, han de fer un bon ús de la llengua".

La responsable de Política Lingüística de les Illes és ben conscient de la situació sociolingüística "preocupant" d'Eivissa, Formentera i els municipis de la badia de Palma, motiu pel qual aposta per un pla d'acció urgent que inverteixi la tendència actual.

Tous aposta també per fer més present el català al carrer i perquè els comerços siguin competents per atendre els clients tant en castellà com en català: "Massa sovint passa que demanes un cafè amb gel i et duen un cafè amb llet, o un tallat i et duen un te. Els establiments de restauració haurien de ser els primers interessats a poder atendre en català".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat