Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 31 de d'octubre del 2007 | 17:53
Notícia · Societat civil

Danone, Lidl, Nutrexpa, Bayer, Cobega i Durex, sense .cat per les seves deficiències lingüístiques

Qualsevol persona que compri un iogurt Danone a Finlàndia, trobarà que el producte està etiquetat en finès, suec i anglès. Tothom qui compri preservatius Durex al Québec, els trobarà etiquetats en anglès i francès. Les aspirines Bayer, a Suïssa, estan etiquetades en francès i alemany. Els belgues beuen Coca-cola etiquetada en francès i neerlandès. En canvi, tots aquests productes, a Catalunya, tan sols es troben etiquetats en espanyol. Moltes vegades, les empreses justifiquen la seva postura monolingüe perquè els és impossible incloure diversos idiomes en una mateixa etiqueta. Ara, la Plataforma per la Llengua ha tret a relluir la fal·làcia d'aquest argument amb una campanya hereva de la iniciada el 2004, que evidencia el tractament diferenciat que aquestes empreses tenen vers el consumidor català respecte a la resta d'europeus.
Mitjançant unes webs informatives que ha creat l'entitat, el consumidor català pot conèixer i comparar llurs polítiques lingüístiques arreu d'Europa pel que fa a l'etiquetatge de productes i en d'altres aspectes de l'atenció al client, en les comunitats lingüístiques amb un nombre similar o inferior de parlants que la catalana i en els estats plurilingües de tradició democràtica. Segons la Plataforma, "no hi ha dins el context de la Unió Europea, ni dins el marc dels països desenvolupats democràtics, una sola comunitat lingüística i de consumidors amb tants parlants com la catalana en què aquestes empreses no hi etiquetin". Alhora de tractar-se d'un cas de discriminació únic al món, les empreses citades també vulneren els drets reconeguts per al consumidor en l'article 26 de l'Estatut del Consumidor de l'any 1993 aprovat pel Parlament de Catalunya, segons el quals el consumidor té dret a rebre aquestes informacions en català.

Per posar de relleu el menyspreu de Danone, Lidl, Nutrexpa, Bayer, Coca-cola i Durex envers el català, la Plataforma ha registrat els dominis .cat de totes aquestes empreses -com ja va fer amb hotmail.cat- mitjançant el procediment convencional "i de manera totalment legal". Les multinacionals podran recuperar gratuïtament la seva presència a Internet amb el .cat quan ho sol·licitin a la Plataforma i es comprometin a normalitzar la presència de la llengua catalana en els seus productes i els seus webs informatius. El 2006, però, Danone ja va avisar que no es planteja etiquetar en català pels problemes en la distribució i perquè els seus productes són petits

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat