Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 16 de de juliol del 2013 | 13:41
Opinió
Meritxell Roigé i Pedrola
Diputada al Parlament i Primera Tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Tortosa

Una qüestió de país

El govern de l'Estat ha escrit un nou capítol en la llarga llista d'atacs als interessos del nostre país. Em refereixo al projecte de Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Si algú pensa que aquest és un tema d'abast territorial, circumscrit només a les Terres de l'Ebre, comet un error.

Efectivament les conseqüències de l'aprovació d'aquest Pla de Conca, pas previ a la seva aprovació definitiva via Reial Decret pel Consell de Ministres, són fatals per als interessos dels habitants del tram final del riu Ebre. Però ho són també per al conjunt de Catalunya, que recentment ha estrenat en aquestes terres la segona Reserva de la Biosfera del nostre país, segell de qualitat que el passat 28 de maig ens va atorgar la UNESCO.

L'executiu del PP ha menystingut d'una manera absolutament impresentable les institucions i la societat civil de les Terres de l'Ebre, però també el Govern de la Generalitat. Ha tombat totes les al·legacions presentades. Però en el cas del Govern del nostre país, les formes han estat també lamentables, ja que ni una sola vegada durant tot el procés, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) –-el braç executor del govern central en matèria d'aigües-- ha escoltat als representants de la Generalitat.

El nostre Govern sí que s'ha pres la de l'Ebre com una qüestió de país. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, abans que la CHE aprovés un projecte de Pla de Conca amb un cabal mínim que condemna a la mort el tram final de l'Ebre, havia advertit en diverses ocasions, de visita a les Terres de l'Ebre i també en seu parlamentària, que els interessos d'aquestes terres són els interessos de Catalunya i que la Generalitat no admetrà un règim de cabals per al riu Ebre que compromet el present i el futur de l'agricultura, de l'aqüicultura, de la pesca i del medi ambient de l'Ebre català i del delta en particular.
Amb la defensa del riu Ebre ens toca seguir l'estratègia del dret a decidir: internacionalitzar el problema"
El passat divendres 14 de juliol, la Plataforma en Defensa de l'Ebre va convocar totes les formacions amb representació al Parlament de Catalunya per defensar amb una sola veu el riu Ebre. Només PP i Ciutadans van declinar la invitació. Un altre senyal inequívoc que la defensa de l'Ebre és una qüestió de país.

Amb la defensa del riu Ebre ens toca ara seguir una estratègia similar a la que el Govern de Catalunya està duent a terme amb el dret a decidir. Internacionalitzar el problema. Cal explicar davant les institucions europees que el Govern de Madrid ha tirat pel recte i que ha menystingut les opinions dels experts i científics que recomanaven més cotes de protecció per al tram final del riu Ebre i un cabal mínim que garantís el futur del delta de l'Ebre. Tenim la raó. Ara toca buscar a Brussel·les el sentit comú que no hem trobat a Madrid. Perquè hem de dir-ho ben alt i ben clar: si Catalunya fos Estat propi, la defensa del riu Ebre estaria garantida.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Meritxell Roigé i Pedrola
Meritxell Roigé i Pedrola
Diputada al Parlament i Primera Tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Tortosa
Opinió · Territori
Per Catalunya, salvem lo Delta
Opinió ·
Els ajuntaments estem preparats
Opinió · Política
24 de maig, fent camí cap a un nou país
Opinió ·
L'Ebre en un nou Estat
Opinió · Política
Construir un nou Estat
Opinió · Pla de lleida
L'hora de la unitat
Opinió · Política
Castor, un altre exemple #marcaEspanya
Indica publicitat