Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 29 de de maig del 2015 | 14:38
Opinió
Manuel Pérez Nespereira
Doctor en història

Tornar al pensament (?) únic

Hi ha un cert pensament, amb voluntat de ser majoritari, que cerca la uniformitat enfront de la unitat, i a sobre, es permet el luxe de donar lliçons a l'altri. Vull dir pretendre, perquè permetre implicaria una alçada moral de la que, sovint, es troben mancats.

Les eleccions municipals del 24 de maig ens han deixat dues evidències. En primer lloc: arreu del territori les opcions netament sobiranistes, ERC i les CUP principalment, han augmentat la seva representació. CiU continua sent la força més votada, i el conjunt d'aquestes tres forces, amb els matisos que cal introduir en el cas de CiU, dibuixa un marc nacional clarament bescantat cap a la via sobiranista.

La segona evidència que hem estat recollint els darrers dies: la supèrbia de determinats opinadors convergents o de l'òrbita convergent. Una supèrbia sustentada sobre dues potes, la negació de la mala gestió i la imputació a un tercer de les pròpies mancances.

Segons aquests opinadors, el problema de la pèrdua de la ciutat de Barcelona --una part de la seva finca particular diríem-- rau en la tossuderia d'un tercer, ERC, en no voler renunciar a la seva ideologia. Només cal que vegin un article publicat en aquest mateix mitjà per fer-se idea de les argumentacions en aquest sentit. Es tracta d'una crida a la uniformitat eixorca, erma de pensament, en nom de la desfilada rere el líder messiànic. Tot allò que no sigui seguir aquest pas de l'ànec, esdevé traïció a la pàtria, i els únics errors han estat la manca de submissió al Moisès que ens conduïa amb tota la força de la revelació divina.
En comptes de cercar excuses de mal pagador, caldria que es preguntessin què han fet malament"
Aquesta forma d'entendre la nació, i el procés cap a la constitució de l'Estat català, revela, en aquell que la defensa, una manca del més mínim sentit de pluralitat, de reflexió crítica, de respecte a la dissidència, per molt lleial que sigui a allò fonamental. Les coses són si --i només si-- són d'una única i uniforme manera. I un, que ja fa temps que ha desat el pensament màgic religiós confinat en un calaix, no està per la labor de donar-li nova vida.

Potser, en comptes de cercar excuses de mal pagador, caldria que es preguntessin què han fet malament, a Barcelona i/o al govern de la Generalitat. Com deia Charles Péguy, la gent corrent no pot estar pensant permanentment en Babilònia, i ens cal tenir hospitals, escoles, neteja política, assistència als més desafavorits, vaja, teixir amb els nostres pobres fils la nostra vida del dia a dia.

Després, marxarem quan toqui cap a Ítaca, amb el mateix convenciment que reclamem una llar d'infants al nostre barri. Però aquesta Ítaca que volem alguns ha de ser compartida, construïda entre tots i des del respecte a les diferències des del mateix moment de l'embarcament, no dictada des d'una --no se sap ben bé quina-- talaia de la divinitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Manuel Pérez Nespereira
Manuel Pérez Nespereira
Doctor en història
Opinió · Política
26 J Eleccions, promeses i divorcis
Opinió · Política
Noves eleccions. Velles disjuntives
Opinió · Política catalana
Menyspreu i repressió
Opinió · Política
Llibertat
Opinió · Política catalana
Lliçons. Macià i Pujol.
Opinió · Política catalana
Democràcia a positivista
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Notícies relacionades
Indica publicitat