Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 22 de de juny del 2015 | 17:29
Opinió
Marc Gafarot
Especialista en temes de Seguretat i Política Internacional

No més mitges tintes

Si hi ha quelcom que reclama la ciutadania catalana en aquestes hores d'acceleració i de canvi polítics no és altra cosa que claredat i concreció. La gent vol saber el que vota i, tan o més important, el grau de compromís dels seus representants i la seva fiabilitat i fermesa.

S'han acabat mitges tintes, peixos al cove i entendre seny com a rebaixa negociadora. De tot això alguns partits polítics no ho han fet prou bé o, si més no, ho han comunicat de forma deficient. La ciutadania exigeix i vol canvis no només de forma, també de contingut. No fer-ho ens atansa al populisme que a Catalunya, val la pena pensar-hi, és sinònim d'espanyolisme.

Quan l'actual direcció d'Unió Democràtica de Catalunya ens parla "d'eixamplar les bases socials del procés i la plena sobirania de Catalunya" la gent no entén a què es refereixen ni el que volen dir. O pitjor encara fan que la gent cregui que es serveixen de circumloquis i d'eufemismes per evitar compromisos valents i duradors a favor de la independència. Quan parlen d'estat propi no ho fan com a sinònim d'estat independent i amb això fan mal a Catalunya, a la història gloriosa de la pròpia Unió, amb morts i exilis a les seves esquenes, i a la continuïtat i coherència d'aquest partit.

Per a molta gent el trencament de CiU és molt dolorós. Amb les seves lògiques imperfeccions, ha estat globalment un projecte reeixit, una eina útil pel catalanisme i per la reconstrucció nacional i econòmica del país. Però el temps passa i el que era vàlid, per allò de la conjuntura, pels setantes, vuitantes i, fins i tot norantes, avui ha quedat clarament obsolet i démodé. La Unió d'en Duran i Lleida no és ni carn ni peix, ni dolç ni salat, ni prou espanyolista ni suficientment catalanista. Aixeca dubtes a tort i dret, no raona, esperona la por i el dubte.
Unió no pot abandonar el catalanisme en aquesta hora tant decisiva"
Això no és fer política. Aristòtil ens diu que en el terme mig rau la virtut però el terme mig de la virtut no és mai abandonar els teus per posicionar-te al bell mig de l'adversari i la teva pròpia gent. Això és altra cosa que Castellà i tants altres militants d'Unió ho han vist molt clar. De fet ja feia temps que ho veien però creien que l'ombra d'en Duran era llarga, segurament menys llarga del que ara ha demostrat ser i per això no actuaven. La política, mal que ens pesi, té d'aquestes coses i actituds.

Unió Democràtica de Catalunya quan s'uní a Convergència a finals dels setanta aportà al partit de Pujol i Roca –fill de dirigent d'Unió per cert- una pàtina de dignitat, d'història i distinció que els mancava als convergents. Figures com els senyors Coll i Alentorn, Xicoy, Bassols i molts d'altres influïren de manera fonamental en la configuració d'un nou espai de centre catalanista que havia d'assentar les bases per la reemergència nacional del país després de dècades de foscor i d'extremismes de dretes i esquerres. Unió, fidel a la bona tradició democristiana, atorgà rigor, serenor i una visió superadora dels conflictes viscuts.

Seguint aquesta tradició Unió no pot abandonar el catalanisme en aquesta hora tant decisiva. Lamentem els que no ho han vist i es perden pel camí, llarga vida als companys d'Unió que qüestionen lideratges estèrils i caducs i afronten els nous temps amb la vella política d'Unió: la de Carrasco i Formiguera, Trias i Peitx, Roca i Caball, Vila d'Abadal etc.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marc Gafarot
Marc Gafarot
Especialista en temes de Seguretat i Política Internacional
Opinió · Política catalana
El procés constituent
Opinió · Seguretat
París val la nostra seguretat
Opinió · Política
Estats quid pro quo
Opinió · Política catalana
"No hi haurà independència!"
Opinió ·
Gihadisme i sobiranisme
Opinió ·
Sentit d'estat (no de regió)
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política catalana
Canosa: "Tancat per defunció"
Crònica · Política
Majoria independentista A Escòcia
Opinió · Política catalana
El procés constituent
Opinió · Seguretat
París val la nostra seguretat
Opinió · Política catalana
Pobre Espadaler!
Opinió · Política catalana
"No hi haurà independència!"
La fotografia · Política catalana
Suport a la dignitat nacional de la veritable UDC
Crònica · Afers religiosos
Duran vol apropiar-se de les sigles però perd l'ètica de l'UDC de Carrasco
Recull de premsa ·
Xirgo: "A CDC hi ha qui creu que UDC resta més que no suma"
Crònica · Política
Unió trenca amb Convergència però, fins on?
Indica publicitat