Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 19 de de desembre del 2013 | 15:54
Opinió
Marta Alòs
Escriptora

La pell de la democràcia

En una recent tertúlia de ràdio, un dels tertulians em defensava que, en aquests moments tan decisius, amb un govern socialista a Espanya, l'entesa amb Catalunya seria molt més senzilla.

En un primer moment vaig voler recórrer a les darreres declaracions del líder socialista a l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba: "La autodeterminación de Cataluña, ni ahora ni nunca", alhora que manifestava la seva voluntat d'anar de la mà amb el president popular en tot allò que fes perillar la unitat d'Espanya.

Ell, el meu company a la tertúlia, sense aturar-se en el que li raonava, va seguir defensant la seva teoria, els socialistes espanyols al govern serien més comprensius. Quan han estat més comprensius amb nosaltres?, em preguntava mentre l'escoltava. Alfonso Guerra, el del cepillo? L'ex ministra del govern Zapatero, Maria Antonia Trujillo, dient que amb el català no es pot anar ni a la cantonada? L'ex president del Congrés, José Bono, quan va fer declaracions comparant la situació política de Catalunya amb la que hi havia a l'Alemanya d'abans del nazisme?
Falta llegir-ho tot per a poder opinar amb criteri. Només així podrem dir que la democràcia és un règim de possibilitats obertes"
Al meu company de tertúlia calia fer-li veure que no era qüestió de bàndols, de blancs o negres, de socialistes o populars, perquè en el fons el que el que es posava en evidència era la pell tan prima de la democràcia d'uns i altres. La prova històrica d'una democràcia de baixa intensitat. Heu llegit el llibre negre de Catalunya de l'Ainaud de Lasarte? li vaig preguntar.

Ara m'aconselleu un llibre?, em va contestar. No sabia pas de quin llibre li parlava. No sabia el recull de greuges contra Catalunya, contra la nostra llengua, la nostra cultura, la nostra identitat, contra tot el que som i el que presentem, que uns i altres, republicans i monàrquics, gent de dretes i gent d'esquerres, ens havien etzibat.

Falta lectura. Falta llegir-ho tot per a poder opinar amb criteri. Només així podrem dir que la democràcia és un règim de possibilitats obertes. Que res en democràcia és inamovible, que tot en democràcia es pot modificar, revisar, replantejar. Perquè, si no fos així, seria totalment incompatible amb les essències de la pròpia democràcia. Ho entén ara, company tertulià?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marta Alòs
Marta Alòs
Escriptora
Opinió · Política
Això no és un polític
Opinió ·
Temps de lectura
Opinió ·
PP, PSOE i el gihadisme
Opinió ·
La Marató, més enllà de l'èxit
Opinió · Política
La pell de la democràcia
Opinió · Política
El cas Pujol
Opinió · Política
Un 'book' reial
Indica publicitat